Cozonac moldovenesc
PrinteazaCozonac moldovenesc
- un kilogram făină
- 350 g zahăr
- 500 ml lapte
- 5 ouă pentru aluat
- un ou pentru uns
- 200 ml untdelemn
- 70 g drojdie de bere
- esenţă de rom
- praf de sare
- 200g nucă măcinată
- 100g stafide
- coaja de lămâie
- 2-3 pliculeţe de zahăr vanilat
Preparare:
Inainte cu câteva ore de a prepara aluatul, se cerne făina si se lasa intr-o cameră încălzită. Se dizolva drojdia în puţin lapte cald si se amestecă cu 1-2 linguri faina, până se obţine o maia de consistenţa unei smântâni groase, ia astfel pregătită se acoperă si se lasă la dospit.
Intre timp, se separă gălbenusurile de albuşuri. Se freacă gălbenusurile cu sare, zahăr, rom şi zahar vanilat, până devine o cremă spumoasă. Jumătate din albuşuri se bat spumă.
Crema de gălbenuşuri se pune peste făină cu laptele călduţ si cu albuşurile bătute şi se amestecă bine cu plămădeala crescută. Se frământă aluatul în timp ce se toarnă untdelemnul călduţ, puţin câte puţin, apoi se lasă să crească.
Formele se ung cu unt pentru a da cozonacilor o aromă plăcută. Se împarte coca în trei părţi egale. Se întinde fiecare parte într-o foaie, peste care se presară nuca ameste cată cu zahărul şi stafidele si se rulează foaia într-o parte şi în cealaltă, apoi se pune în tavă. La fel se procedează si cu celelalte două foi.
Se ung cozonacii cu gălbenuş bătut bine şi se mai lasă câteva minute să crească. Apoi se pun la copt 40-50 de minute, se scot din cuptor şi se răstoarnă pe o planşetă.
După ce s-au răcit, se aşază pe tavă şi se acoperă cu un şervet de bucătărie.
Pofta buna!
De Sarbatori o sa fac si eu reteta asta de cozonac. Sper sa-mi iasa.