Cozonac muntenesc cu nuca
PrinteazaCozonac muntenesc cu nuca din: faina, oua, zahar, miere, unt, ulei, late, zahar vanilat, rom, drojdie, unt, sare, nuca, vanilie, esenta de rom.
- un kilogram făină
- 8 gălbenuşuri
- 8 albuşuri
- un ou
- 650 g zahăr tos
- 75 g miere
- 250 g unt
- 100 ml ulei
- 500 ml lapte dulce
- 3 plicuri zahăr vanilinat
- 20 ml rom
- 50 g drojdie
- 50 g unt
- 3 g sare
- 550 g miez de nucă
- baton vanilie
- esenţă de rom
Mod de preparare:
A într-un bol se amestecă 4-5 linguri cu făină cu puţin lapte clocotit şi se lasă la răcit. Intr-un bol separat se dizolvă drojdia cu o lingură cu zahăr şi puţin lapte călduţ. Se adaugă făina opărită, se amestecă şi se lasă să dospească la cald.
Separat se amestecă gălbenuşurile cu 200 g de zahăr tos şi zahărul vanilinat până devin ca o pastă spumoasă. Peste făină se toarnă aluatul cu drojdie dospit, crema de gălbenuşuri, mierea, sarea, albuşurile bătute spumă şi laptele rămas.
Se frământă aluatul până se leagă, se adaugă treptat uleiul şi romul, se acoperă şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Din miezul de nucă se opresc câteva de decor iar restul de nucă se macină. Albuşurile se mixează cu zahărul tos rămas, nucile şi untul. Se întinde aluatul în trei foi, se ung cu pasta de nuci, se rulează, se pun în tăvi de cozonac unse, se dospesc 30 de minute apoi se ung cu ou, se presară cu zahăr, se decorează cu nucile rămase şi se coc la foc mediu 50-55 de minute.
Cozonac muntenesc cu nuca
Pofta buna!