Cozonac muntenesc

Printeaza

Cozonac muntenesc

Ingrediente:Cozonac muntenesc

Pentru aluat:

  • 500 kg făină
  • 5 ouă
  • 4 linguriţe zahăr
  • 40 g drojdie de bere
  • 200 ml lapte
  • o fiolă esenţă de rom
  • un praf de sare
  • 2-3 pliculeţe vanilie
  • coajă rasă de lămâie şi de portocală
  • Pentru umplutură:
  • 300 g nuci
  • 300 g unt
  • 300 g zahăr

Preparare:

Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, se amestecă cu făina şi zahărul şi se lasă să crească 50 de minute. După ce aluatul este crescut, se adaugă ouăle unul câte unul, sarea, romul, vanilia şi coaja de lămâie. Se amestecă bine şi se frământă 10 minute până se dezlipeşte coca de pe mâini şi se mai lasă să crească încă 50 de minute.

Intr-un bol, se pune untul şi zahărul şi se amestecă cu blenderul sau cu mixerul până se face o cremă fină. Nuca se pune câteva minute la cuptor şi apoi se macina.

Cât timp aluatul stă la crescut, se pregăteşte forma de colac. Se unge cu unt şi se lasă la temperatura camerei.

Pe planşetă se presară făină şi, după ce aluatul a crescut, se întinde o foaie care se unge cu untul frecat cu zahărul. Se presară nucile pe toată foaia şi se înfăşoară, formând un sul care se aşază cu grijă în tavă.

Pentru un cozonac reuşit se mai lasă coca să mai crească în tavă câteva minute, lângă o sursă de căldură.

După ce a crescut, se unge cu un ou bătut şi se introduce tava la cuptor. Se lasă 40-50 de minute, foc potrivit.

Se serveşte cald sau după ce s-a răcit, în funcţie de preferinţe

Pofta buna!

Incoming search terms:

  • cozonac muntenesc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.