Cozonac cu Nucă și Cacao

Printeaza

Cozonac cu Nucă și Cacao din: faina, lapte, drojdie, zahar, oua, ulei, coaja de lamaie, sare, nuca, cacao, esenta de vanilie. Această rețetă detaliată îți va arăta cum să pregătești un cozonac pufos și aromat, cu umplutură bogată de nucă și cacao, garantând că fiecare mușcătură va fi o sărbătoare a gusturilor.

Reteta Cozonac cu Nucă și Cacao

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g făină albă de grâu
  • 200 ml lapte călduț
  • 10 g drojdie uscată
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă mari
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 1 vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

  • 200 g nucă măcinată
  • 50 g cacao
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 1 esență de vanilie

Pentru uns:

  • 1 ou bătut pentru uns cozonacii

 

Mod de Preparare:

Activează drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și lasă să stea 10 minute până devine spumoasă.

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Adaugă ouăle, uleiul și drojdia activată, apoi frământă timp de 10 minute.

Lasă aluatul să crească într-un loc călduros, acoperit, până își dublează volumul.

Încălzește laptele cu zahărul până când acesta se dizolvă. Adaugă nucile măcinate, cacaoa și esența de vanilie, amestecând bine până când compoziția este omogenă. Lasă să se răcească.

Împarte aluatul în două părți egale. Întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară și distribuie uniform jumătate din umplutura de nucă și cacao.

Rulează strâns aluatul și plasează cozonacii în forme pregătite, unse cu unt.

Lăsă cozonacii să crească în forme pentru încă 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge cozonacii cu ou bătut și coace pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când sunt bine rumeniți și copti.

Valori Nutriționale (per porție)

  • Calorii: 410 kcal
  • Proteine: 9 g
  • Grăsimi: 19 g (din care saturate: 3 g)
  • Carbohidrați: 52 g
  • Fibre: 4 g
  • Sodiu: 110 mg

Cozonacul este cel mai bun servit cald sau la temperatura camerei. Se poate păstra la frigider și reîncălzit înainte de servire.

Acest desert se potrivește de minune cu o cană de lapte cald sau cu un ceai negru aromat.

Un vin dulce, cum ar fi Tokaji sau un Vin de Porto, poate complementa perfect gustul bogat al cozonacului.

Fie că pregătești această rețetă de cozonac pentru o ocazie specială sau pur și simplu pentru a aduce un zâmbet celor dragi, succesul este garantat.

Aroma de nucă și cacao, îmbinată cu textura moale a aluatului, face din acest desert o adevărată delicatesă.

Păstrează tradiția vie și bucură-te de fiecare sărbătoare cu un cozonac făcut în casă!

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.