Cozonac cu fistic si martipan din: martipan, fistic, drojdie, lapte, faina, unt, zahar. Ingrediente: 200 g marţipan de migdale 100 g fistic nesărat 7 g drojdie proaspătă 1 praf de sare 140 ml lapte cald 1 lingură coajă rasă de portocală 1 ou 350 g făină 130 g unt topit 200 g zahăr 50 g zahăr […]
Cozonac cu nucă, coaja de lamaie si rahat
PrinteazaCozonac cu nucă, coaja de lamaie si rahat din: faina, galbenusuri, ou, zahar tos, unt, ulei, lapte dulce, drojdie de bere, coaja de lamaie, sare, nuca, coaja de lamaie, esenta de rom, esenta de vanilie, albusuri, zahar tos, rahat.
Ingrediente:
- 1 kg faina de patiserie
- 8 galbenusuri
- 1 ou (pentru uns)
- 300 g zahar tos
- 200 g unt
- 8 linguri cu ulei
- 500 ml lapte dulce
- 50 g drojdie de bere
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita de sare
pentru umplutura:
- 500 g nuca macinata
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 esenta de rom
- 1 esenta de vanilie
- 8 albusuri
- 200 g zahar tos
- 100 g stafide sau 100 g rahat (facultativ)
Mod de preparare:
Amesteci drojdia mai întâi cu o lingură de zahăr, până se lichefiază, adaugi puţin lapte călduţ, presari făină, apoi laşi la dospit.
Jumătatea din cantitatea de lapte, clocotită, o torni peste 250 g făină, amestecând cu o lingură de lemn, să nu se formeze cocoloaşe.
Pui plămădeala apoi în restul de făină, frământând puţin câte puţin şi, când e aproape toată făina încorporată, adaugi gălbenuşurile (frecate înainte cu puţin ulei, ca o maioneză), restul de lapte (răcorit), sarea şi drojdia crescută, după care continui încorporarea făinii.
Adaugi untul topit şi uleiul rămas, precum şi coaja rasă de lămâie, frământând încă un sfert de oră.
Acoperi şi laşi la crescut într-un loc cald.
Pregăteşti umplutura:
Baţi albuşurile spumă, împreună cu zahărul. încorporezi apoi nucile măcinate şi aromele.
Facultativ, în umplutură, mai poţi adăuga stafide şi/sau rahat tăiat mărunt. întinzi foile, le umpli şi le rulezi ca la oricare altă reţetă de cozonac umplut.
Laşi un sfert de oră la crescut, în tăvi, apoi ungi cozonacii cu un ou bătut, presari zahăr tos şi pui cozonacii în cuptorul fierbinte, pentru o oră, la foc potrivit.
Intorci tava după primele 30 de minute, pentru ca să se rumenească uniform.
Cozonac cu nucă, coaja de lamaie si rahat
Pofta buna!
poate iti place si:
Cozonac cu rom si portocala
Cozonac cu rom si portocala din: faina, zahar, unt, oua, lapte, rom, drojdie, vanilie, portocala. Ingrediente: 1 kg faina 300 g zahar 250 g unt gras 8 oua 500 ml lapte 6 linguri rom 30 g drojdie 1 lingurita sare 2 fiole esenta de vanilie 1 lingurita coaja de portocala rasa fin Mod de preparare: […]
Pofta buna!