Cozonac cu nuca, mac, coaja de lamaie sau portocala

Printeaza

Cozonac cu nuca, mac, coaja de lamaie sau portocala din: faina, drojdie, unt, lapte, zahar vanilinat si coaja de lamaie sau portocala.

Ingrediente:

  • 600 g făină
  • 30 g drojdie
  • 125 ml ulei de floarea-soarelui
  • 50 g unt
  • 300 ml lapte dulce
  • 410 g zahăr tos
  • 4 ouă
  • 4 pliculeţe cu zahăr vanilinat
  • un sfert de lin­guriţă de sare
  • 300 g miezuri de nucă
  • 100 g mac
  • smîntînă
  • lămîie
  • portocală

 

Mod de preparare:

Cozonac cu nuca, mac, coaja de lamaie sau portocala: Intr-un castronel se pun drojdia, puţin lapte, o lingură de făină, se amestecă şi se lasă să dos­pească la loc cald.

O într-o oală se pun la fiert 240 ml lapte, 240 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi se ţine pînă s-a topit zahărul.

Se ia de pe foc, se pun trei ouă, drojdia dospită şi sarea. Se toarnă compoziţia peste făi­nă, se amestecă pînă rezultă un aluat omogen, se toarnă uleiul amestecat cu unt topit şi se frămîntă.

Se acoperă aluatul cu un şer­vet şi se lasă la crescut la loc cald. Macul şi miezurile de nucă se macină, se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat şi laptele dulce rămase şi se lasă să stea zece minute.

Din aluat se întind două foi, se ung cu amestecul de nucă şi mac, se rulează şi se taie în două.

Se împletesc, se pun într-o formă unsă, se ung cu ou bătut, se intro­duc în cuptor şi se coc 45 de minute la foc potrivit.

In aluat se mai pot adăuga smîntînă, coajă de lămîie sau portocală.

 

 

Poftă bună!

 

 

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.