Cozonac cu nuca si rom
PrinteazaCozonac cu nuca si rom din: faina, lapte, zahar, oua, drojdie, ulei, unt, rom, coaja de lamaie, zahar vanilat, sare, miez de nuca macinat, stafide, scortisoara, rom.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg faina
- 400 ml lapte
- 250 g zahar
- 6 oua (din care folosesti 6 galbenusuri si 3 albusuri)
- 60 g drojdie
- 50 ml ulei
- 70 g unt
- 25 ml rom
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 3 plicuri zahar vanilat
- 1 lingurita de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 600-800 g miez de nuca macinat
- 400 g zahar
- 3 albusuri ramase de la aluat
- 150 g stafide
- un varf de lingurita scortisoara
- 2 lingurite rom
- unt pentru forme
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Faina trebuie tinuta la cald cu doua zile inainte. Pregatesti maiaua intr-un castron de 2 l, folosind 200 g faina, 150 ml lapte calduţ, drojdia si 1 lingura de zahar.
Pana fermenteaza maiaua, pui intr-un vas cele 6 galbenusuri, 1 lingurita de sare, laptele si zaharul ramase, romul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Incalzesti aceasta compozitie putin, cat sa fie la temperatura mainii.
Bati spuma 3 albusuri si le adaugi la compozitia pregatita impreuna cu maiaua.
Incepi sa adaugi faina si framanti pana cand aluatul se desprinde de maini si de vas.
Pentru a obtine un cozonac traditional pufos, framanti aluatul aducandu-l de pe margini spre mijloc, timp de 30 de minute.
Pregatesti untul topit impreuna cu uleiul si le adaugi treptat in aluat.
Dupa incorporare, nu mai framanti aluatul, apoi acoperi vasul cu un servet si-l lasi la dospit la cald, cam 1 ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
Pregatesti umplutura, cele trei albusuri ramase de la aluat le bati spuma, adaugi treptat zaharul, apoi romul, miezul de nuca macinat si stafidele.
Omogenizezi totul presarand si scortisoara. Aluatul dospit il imparti in 3 parti egale, pe care le intinzi pe o planseta, cu sucitorul uns cu putin ulei.
Trebuie sa ai grijă ca aluatul intins sa nu depaseasca in latime cu mult lungimea formei in care il vei coace.
Intinzi pe aluat un strat uniform de umplutura, rulezi si strangi bine la capete, sa nu iasa umplutura.
Asezi aluatul in forme pregatite cu hartie de copt si unse cu unt.
Lasi sa creasca in forme, apoi ungi suprafata cu ou batut. Dai formele la cuptor, la temperatura moderata timp de aproximativ 50 de minute.
Poti sa introduci la cuptor 3 tavi cu cozonac in forma unica, pentru inceput regland temperatura la foc mic timp de 20 de minute, pentru a creste aluatul, apoi maresti temperatura pana la coacere.
Dupa ce cozonacul s-a copt, il mai lasi in forma 5 minute, apoi il scoti cu atentie pe o planseta.
Lasi sa se raceasca putin si-l acoperi cu un servet.
Cozonac cu nuca si rom
Pofta buna!