Cozonac cu nuca si stafide
PrinteazaO reteta de cozonac cu nuca si stafide din: faina, untura, unt, oua, zahar pudra, lapte, smantana, drojdie, sare, zahar, nuca si stafide.
- 300 g faina + extra pentru tapetat tava
- 75 g untura
- 75 g unt moale+o lingura de unt
- 4 oua
- o lingura de zahar pudra
- un pahar de lapte caldut
- o lingura cu varf de smantana
- 1/2 cub de drojdie proaspata
- sare
- 200 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 100 g stafide inmuiate in apa si esenta de rom
Mod de preparare:
Frecaţi într-un bol drojdia cu zahărul pudră, până obţineţi o cremă, apoi adăugaţi laptele şi o lingură de faină. Lăsaţi să crească maiaua într-un loc călduţ. Incălziţi o planşetă sau masa şi cerneţi restul de 300 g de faină în formă de movilă, apoi faceţi o gaură în mijloc şi aşezaţi 75 de g de unt, untura, un ou, un gălbenuş (lăsaţi albuşul pentru umplutură), maiaua, smântână şi un praf de sare.
Omogenizaţi totul cu un cuţit cu lama neascuţită, apoi frământaţi un aluat de consistenţă moale-medie. Acesta va trebui frământat timp de minim 15 minute. Aşezaţi aluatul într-un bol mare, acoperiţi-l şi lăsaţi-l să crească, într-un loc călduţ, timp de 45-60 de minute. încingeţi cuptorul la i65-17o°C.
Impărţiţi aluatul în două părţi egale. Separaţi două ouă pentru umplutură. Bateţi albuşurile, împreună cu cel rămas de la aluat, adăugând pe rând zahărul, stafidele şi miezul de nucă. Cu mâna unsă cu unt, întindeţi aluatul în două foi de un centimetru înălţime şi împărţiţi umplutura pe acestea.
Rulaţi foile prin răsucire, apoi aşezaţi-le în formele unse cu unt şi tapetate cu puţină faină, după care ungeţi-le uniform cu gălbenuş. Coaceţi cozonacii astfel obţinuţi în cuptor, timp de 40-45 de minute, apoi scoateţi-i şi culcaţi formele pe o parte ca să nu cadă cozonacii.
Cozonac cu nuca si stafide
Pofta buna!