Cozonac cu nuca
PrinteazaCozonac cu nuca din: faina, oua, unt, ulei de floarea soarelui, sare, zahar pudra, lapte, esenta de vanilie, coaja de lamaie, drojdie, nuca, cacao, esenta rom, zahar vanilat si ou.
- un kg faina
- 6 oua
- 200 g unt
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- un praf sare
- 250 g zahar pudra
- 250 ml lapte
- o esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 60 g drojdie proaspata
pentru umplutura:
- 500 g nuca
- 2-3 linguri cacao
- esenta rom
- zahar vanilat
- 4 linguri zahar
- ou pentru uns
Mod de preparare:
Se amestecă drojdia cu puţin lapte călduţ si cu o lingură de făină. Se lasă la dospit 20-30 de minute.
Se cerne făina într-un bol si se presară sare la mijloc. Se topeşte untul si se amestecă cu uleiul.
Se formează un gol la mijloc în bolul cu făina cernută si se adaugă, ouăle bătute spumă, zahărul, mirodeniilee, maiaua si restul de lapte.
Se încorporează apoi uşor si grăsimea. Se frământă bine, până se desprinde de pe degete şi se lasă la dospit acoperită cu un şervet.
Se pregăteşte umplutura. Nuca măcinată se amestecă cu zahărul, esenţele, puţin lapte si cacaua cernută.
Aluatul crescut se împarte în două. Se întinde fiecare parte, se unge cu umplutura pregătită, se rulează si se pune fie într-o formă rotundă, fie în clasicele forme de cozonac.
Se ung cu ou, se mai lasă la dospit 20 de minute, apoi se coc.
Cozonac cu nuca
Pofta buna!