Cozonac cu rom si portocala

Printeaza

Cozonac cu rom si portocala din: faina, zahar, unt, oua, lapte, rom, drojdie, vanilie, portocala.

 

Ingrediente:Cozonac cu rom si portocala

  • 1  kg faina
  • 300 g zahar
  • 250 g unt gras
  • 8 oua
  • 500 ml lapte
  • 6 linguri rom
  • 30 g drojdie
  • 1  lingurita sare
  • 2  fiole esenta de vanilie
  • 1 lingurita coaja de portocala rasa fin

 

Mod de preparare:

Inmuiati drojdia cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar, pentru maia; lasati sa creasca pâna îsi dubleaza volumul. Opariti 4 linguri de faina cu 50 ml lapte, frecati bine cu mixerul, sa desfaceti toate cocoloasele.

Când s-a racorit, amestecati-o cu maiaua crescuta si bateti bine, pâna face basici. Presarati faina si lasati-o sa creasca, la loc cald, cca 30 minute.

Intr-un castron mare, bateti galbenusurile cu zaharul, sarea, romul si mirodeniile, pâna devin o spuma. Adaugati aluatul crescut, amestecati bine si adaugati treptat restul de lapte si de faina cernuta.

Framântati 35-40 minute, aducând aluatul de pe margini spre mijloc si turnând câte putin din untul topit. Din când în când, aluatul trebuie ridicat si lovit cu putere de fundul vasului.

Aluatul este gata când nu mai luceste de grasime si se desprinde usor de pe mâini. Adunati tot aluatul, presarati faina, acoperiti cu un servet si lasati la crescut, la loc cald.

Ungeti cu unt si tapetati cu faina 3 forme de cozonac. Dupa cca 40 minute, luati bucati de aluat, întindeti-le pe planseta presarata cu faina, rasuciti-le si puneti-le în forme.

Lasati cozonacii la crescut, la loc cald, cca 30 minute. Inainte de a-i baga în cuptor, ungeti-i cu ou batut cu ulei si presarati zahar.

Lasati la copt circa 60 minute.

 

Pofta buna!


poate iti place si:

Cozonac cu mac si rom

Cozonac cu mac si rom

Cozonac cu mac si rom din: drojdie, zahar, lapte, unt, faina, sare, nuca, cacao, rom, mac. Ingrediente: 110 ml apă călduţă un plic drojdie uscată 60 g zahăr 120 ml lapte 55 g unt 2 gălbenuşuri 500 g făină sare Pentru umplutură: 250 g nucă măcinată 2 linguri zahăr o lingură cacao 3 linguri lapte […]

Cozonac moldovenesc cu rom

Cozonac moldovenesc cu rom

Cozonac moldovenesc cu rom din: faina, oua, unt, lapte, drojdie, zahar, vanilie, rom, sare, lamaie, ulei. Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină 12 ouă 220 g unt gras 320 ml lapte gras 50 g drojdie umedă 300 g zahăr 1/2 fiolă esenţă de vanilie 50 ml rom 5g sare coaja de la 1 lămâie 40 g […]

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.