Cozonac cu rom, vanilie si scortisoara
PrinteazaCozonac cu rom, vanilie si scortisoara din: făină, apă călduţă sau ceai de tei, ulei, zahăr, drojdie uscată, esenţă de rom, esenţă de vanilie, cacao, scorţişoară, sare, ulei.
- 500 g făină
- 200 ml apă călduţă sau ceai de tei
- 100 ml ulei
- 175 g zahăr
- 7 g drojdie uscată
- 1 linguriţă esenţă de rom
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 1-2 linguri cacao
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1/2 linguriţă sare
- 2 linguri ulei pentru tavă
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui apa călduţă, în care ai dizolvat 150 g zahăr, drojdia, sarea şi esenţele de rom şi de vanilie.
Omogenizezi aluatul şi îl frămânţi cu mâinile unse cu ulei, până când reuşeşti să încorporezi toată cantitatea de ulei călduţ.
Impărţi aluatul în două bucăţi egale. Colorezi una dintre ele maro, folosind pudra de cacao şi scorţişoara
. Laşi ambele bucăţi de aluat să crească în castroane unse cu ulei, acoperite cu şervete de bucătărie, într-un loc cald şi ferit de curent.
Intinzi aluatul alb sub forma unui dreptunghi lung cât tava. întinzi foaia colorată peste jumătate din foaia albă, pliezi şi rulezi aluatul, după care îl răsuceşti şi îl aşezi în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie unsă.
Coci în cuptorul preîncălzit, la foc iute pentru 10 minute, apoi la foc mediu pentru alte 35-40 de minute.
Cât e fierbinte, îl ungi cu un sirop concentrat de zahăr. îl scoţi din formă, să se răcească pe un grătar, întorcându-l câte 5 minute pe fiecare parte.
Cozonac cu rom, vanilie si scortisoara
Pofta buna!