Cozonac cu rom si vanilie
PrinteazaCozonac cu rom si vanilie din: nuca, faina, lapte, smantana, unt, ulei, oua, zahar, vanilie, esenta de rom, lamaie, drojdie sare.
Ingrediente:
- 2 kg făină
- 600 ml lapte
- 200 g smântână
- 100 g unt
- 300 ml ulei
- 8 gălbenuşuri
- 500 g zahăr
- 1 esenţă vanilie
- 1 esenţă rom
- coajă de lămâie
- 2 pacheţele de drojdie
- 1 linguriţă sare
Mod de preparare:
Pui toată făina într-un lighean, iar la mijloc faci maiaua: dizolvi drojdia în lapte şi amesteci cu jumătate din făină.
Când maiaua a crescut, adaugi celelalte ingrediente aşa: topeşti zahărul în puţin lapte, iar în gălbenuşuri pui toate aromele şi sare.
Adaugi smântână şi untul şi începi frământatul, turnând câte puţin ulei. Laşi circa o oră la crescut.
Pregăteşti umplutura aşa:
Baţi albuşurile cuzahăr (8 albuşuri şi 8-10 linguri cu zahăr), adaugi nuca măcinată, cacao, esenţă de vanilie, de rom, coajă de lămâie şi stafide înmuiate în rom.
Umpli cozonacii şi îi coci la foc moderat o oră. Dacă făina este de calitate, reuşita este sigură.
Pofta buna!