Cozonac savuros cu mac
PrinteazaCozonac savuros cu mac din: faina, zahar praf, drojdie, lapte, unt, coaja de lamaie, seminte de mac, miere, stafide, coaja de portocala, migdale, galbenus, gem de caise, suc de lamaie, cognac si miez de nuci.
aluat:
- 450 g faina
- 2 linguri zahar praf
- 25 g drojdie
- 175 ml lapte
- 50 g unt
- coaja rasa de la 1 lamaie
umplutura si glazura:
- 50 g unt
- 125 g seminte de mac
- 50 g miere
- 50 g stafide
- 50 g coaja rasa de portocala
- 50 g migdale sau nuci sfaramate
- 1 galbenus
- 50 g zahar praf
- 1 lingura lapte
- 4 linguri gem de caise
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingura rom sau cognac
- jumatati de miez de nuci
Mod de preparare:
Amestecaţi făina cu zahărul şi în mijlocul amestecului turnaţi laptele călduţ în care aţi adăugat 1 lingură făină, drojdia fărâmiţată, untul şi coajă rasă de lămâie.
Amestecaţi ingredientele bine şi apoi frământaţi un aluat potrivit de tare. Puneţi aluatul la crescut, acoperit, într-un loc cald. Lăsaţi-l la crescut până când îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, topiţi untul. Măcinaţi macul, păstrând nemăcinate 1 lingură seminţe. Amestecaţi untul topit cu macul măcinat, cu mierea, stafidele şi coaja rasă de portocale.
Puneţi amestecul pe foc mic, 5 minute, apoi adăugaţi migdalele sau nucile zdrobite. După ce compoziţia a dat în fiert, luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi la rece.
Bateţi gălbenuşul cu zahărul până obţineţi o compoziţie cremoasă şi adăugaţi-o treptat, în amestecul cu mac.
Intindeţi din aluat o foaie cu dimensiunile de 30/35cm. Turnaţi deasupra umplutura şi împărţiţi-o uniform pe toată foaia. Rulaţi foaia cât mai srâns.
Puneţi cozonacul în tavă unsă şi tapetată şi lăsaţi-l la loc cald să crească, cel puţin o jumătate de oră. înainte de a-l pune la cuptor, ungeţi cozonacul cu lapte şi presăraţi deasupra seminţele de mac păstrate nemăcinate.
Coaceţi cozonacul la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Scoateţi-l apoi şi după 10 minute ungeţi-l cu un sos preparat astfel: încălziţi gemul amestecat cu suc de lămâie.
Adăugaţi cognac-ul sau romul, amestecaţi şi lăsaţi să clocotească de câteva ori. Deasupra aranjaţi cât mai decorativ jumătăţi de miez de nuci.
Cozonac savuros cu mac
Pofta buna!