Cozonac savuros cu mac

Printeaza

Cozonac savuros cu mac din: faina, zahar praf, drojdie, lapte, unt, coaja de lamaie, seminte de mac, miere, stafide, coaja de portocala, migdale, galbenus, gem de caise, suc de lamaie, cognac si miez de nuci.

Ingrediente:Cozonac_savuros_cu_mac

aluat:

  • 450 g faina
  • 2 linguri zahar praf
  • 25 g drojdie
  • 175 ml lapte
  • 50 g unt
  • coaja rasa de la 1 lamaie

umplutura si glazura:

  • 50 g unt
  • 125 g seminte de mac
  • 50 g miere
  • 50 g stafide
  • 50 g coaja rasa de portocala
  • 50 g migdale sau nuci sfaramate
  • 1 galbenus
  • 50 g zahar praf
  • 1 lingura lapte
  • 4 linguri gem de caise
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura rom sau cognac
  • jumatati de miez de nuci

 

Mod de preparare:

Amestecaţi făina cu zahărul şi în mijlocul amestecului turnaţi laptele călduţ în care aţi adăugat 1 lingură făină, drojdia fărâmiţată, untul şi coajă rasă de lămâie.

Amestecaţi ingredientele bine şi apoi frământaţi un aluat potrivit de tare. Puneţi aluatul la crescut, acoperit, într-un loc cald. Lăsaţi-l la crescut până când îşi dublează volumul.

Pentru umplutură, topiţi untul. Măcinaţi macul, păstrând nemăcinate 1 lingură seminţe. Amestecaţi untul topit cu macul măcinat, cu mierea, stafidele şi coaja rasă de portocale.

Puneţi amestecul pe foc mic, 5 minute, apoi adăugaţi migdalele sau nucile zdrobite. După ce compoziţia a dat în fiert, luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi la rece.

Bateţi gălbenuşul cu zahărul până obţineţi o compozi­ţie cremoasă şi adăugaţi-o treptat, în amestecul cu mac.

Intindeţi din aluat o foaie cu dimensiunile de 30/35cm. Turnaţi deasupra umplutura şi împărţiţi-o uniform pe toată foaia. Rulaţi foaia cât mai srâns.

Puneţi cozonacul în tavă unsă şi tapetată şi lăsaţi-l la loc cald să crească, cel puţin o jumătate de oră. înainte de a-l pune la cuptor, ungeţi cozonacul cu lapte şi presăraţi deasupra seminţele de mac păstrate nemăcinate.

Coaceţi cozonacul la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Scoateţi-l apoi şi după 10 mi­nute ungeţi-l cu un sos preparat astfel: încălziţi gemul amestecat cu suc de lămâie.

Adăugaţi cognac-ul sau romul, amestecaţi şi lăsaţi să clocotească de câteva ori. Deasupra aranjaţi cât mai decorativ jumătăţi de miez de nuci.

Cozonac savuros cu mac

Cozonac_savuros_cu_mac

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.