Cozonac simplu cu rom

Printeaza

Cozonac simplu cu rom din: faina, zahar, unt, oua, lapte, rom, drojdie, vanilie, portocala.

Ingrediente:

  • 1  kg faina
  • 300 g zahar
  • 250 g unt gras
  • 8 oua
  • 500 ml lapte
  • 6 linguri rom negru
  • 30 g drojdie
  • 1  lingurita sare
  • 2  fiole esenta de vanilie
  • 1 lingurita coaja de portocala rasa fin

 

Mod de preparare:

Cozonac simplu cu rom: Inmuiati drojdia cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar, pentru maia; lasati sa creasca pâna îsi dubleaza volumul. Opariti 4 linguri de faina cu 50 ml lapte, frecati bine cu mixerul, sa desfaceti toate cocoloasele.

Când s-a racorit, amestecati-o cu maiaua crescuta si bateti bine, pâna face basici. Presarati faina si lasati-o sa creasca, la loc cald, cca 30 min.

Intr-un castron mare, bateti galbenusurile cu zaharul, sarea, romul si mirodeniile, pâna devin o spuma. Adaugati aluatul crescut, amestecati bine si adaugati treptat restul de lapte si de faina cernuta.

Framântati 35-40 minute, aducând aluatul de pe margini spre mijloc si turnând câte putin din untul topit. Din când în când, aluatul trebuie ridicat si lovit cu putere de fundul vasului.

Aluatul este gata când nu mai luceste de grasime si se desprinde usor de pe mâini. Adunati tot aluatul, presarati faina, acoperiti cu un servet si lasati la crescut, la loc cald.

Ungeti cu unt si tapetati cu faina 3 forme de cozonac. Dupa cca 40 minute, luati bucati de aluat, întindeti-le pe planseta presarata cu faina, rasuciti-le si puneti-le în forme.

Lasati cozonacii la crescut, la loc cald, cca 30 minute. Inainte de a-i baga în cuptor, ungeti-i cu ou batut cu ulei si presarati zahar.

Lasati la copt circa 50-60 minute.

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.