Cozonac traditional
PrinteazaCozonac traditional din: faina, oua, lapte, unt, zahar, drojdie, lamaie, zahar vanilat, sare, apa, cacao, nuci.
- 1 kg făină
- 4 gălbenuşuri
- 500 ml lapte
- 150 g unt topit
- 200 g zahăr
- 50 g drojdie
- coajă rasă de lămâie
- zahăr vanilat, după gust
- 1 praf sare
- 100 ml apă călduţă
Pentru umplutură
- 4 linguri cacao
- 500 g nuci zdrobite
- 4 albuşuri
- 150 g zahăr
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Faci maiaua dintr-o linguriţă de zahăr, drojdie, 100 ml de apă călduţă şi 100 ml de lapte. Amestec şi trebuie să obţii o compoziţie de o consistenţă mai groasă, pe care o laşi la crescut. Fierbi laptele cu zahărul, sarea şi cu 75 g de unt, amesteci şi, după ce se dizolvă zahărul, îl torni fierbinte peste făină.
Laşi la răcorit şi tand e călduţă încorporezi gălbenuşurile, 2 linguri de unt topit şi aromele, amesteci, pui maiaua şi începi să frămânţi şi să baţi aluatul, turnând din când în când restul de unt. Frămânţi încontinuu o jumătate de oră până când aluatul face băşici. îl acoperi şi îl laşi ta crescut până când îşi dublează volumul.
Pentru umplutură, amesteci albuşurile cu nucile, cu cacaua şi cu zahărul.
Impărţi aluatul crescut în două şi fiecare bucată o mai tai în două. Le întinzi, pe fiecare, cu sucitorul, aşezi umplutura şi rulezi.
Impleteşti bucăţile de aluat umplute, două câte două, şi le pui în forme tapetate de cozonac şi le mai laşi la crescut.
Ungi cozonacii cu oul bătut şi îi dai la cuptorul încins până când se rumenesc. Ii laşi la răcit în tăvi, apoi îi răstorni pe un platou.
Cozonac traditional
Pofta buna!