Cozonac Trandafir cu stafide
PrinteazaCozonac Trandafir cu stafide
Ingrediente:
- 1/2 kg făină
- 3 ouă
- sare
Pentru cremă ai nevoie de:
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 50 g stafide (opţional)
- 2 sticluţe esenţă de rom
Pentru sirop ai nevoie de:
- 1 pahar de lapte
- 2 linguri de zahăr
Mod de preparare:
Cozonac Trandafir cu stafide: Amesteci drojdia cu 1 linguriţă de zahăr, 1 lingură de făină şi una de lapte şi laşi maiaua la crescut timp de 15 minute.
Torni maiaua în mijlocul făinii, pui un praf de sare şi tot zahărul şi începi să frămânţi aluatul, încorporând pe rând laptele călduţ şi 2 ouă.
Când aluatul se desprinde de lighean e semn că e bine frământat, îl acoperi cu un prosop curat şi-l laşi la dospit. între timp, pui stafidele să se înmoaie în esenţa de rom, iar untul îl freci spumă cu zahărul.
Când a crescut bine cozonacul îl întinzi, îl ungi cu untul frecat cu zahăr, presari stafidele scurse, îl rulezi şi tai sulul în 7 bucăţi.
Ungi o cratiţă cu margarină, o tapetezi cu făină, presari 4-5 linguri de zahăr şi aşezi bucăţile de aluat cu tăietura în sus, în formă de floare, îl ungi cu ou bătut şi-l dai la cuptor pentru 30-40 de minute.
Fierbi laptele cu zahărul şi când cozonacul e gata, torni siropul, îl laşi să se pătrundă puţin.
Pofta buna!