Cozonac umplut cu fructe confiate
PrinteazaCozonac umplut cu fructe confiate din: faina, drojdie uscata, oua, lapte, zahar, esenta vanilie, esenta de rom, coaja de lamai, coaja de portocale, unt, ulei, fructe confiate.
- 2kg făină uscată în prealabil în cuptor
- 4 plicuri drojdie uscată
- 10 ouă, gălbenuşurile separate de albuşuri
- 750ml de lapte, cald
- 700g de zahăr
- câte 4 fiole de esenţă de rom şi vanilie
- coaja de la 5 lămâi
- coaja de la 5 portocale
- 1 pachet de unt
- 200ml ulei
Ingrediente pentru umplutura:
- 200g mix de fructe confiate, tocate, pentru fiecare cozonac
Ingrediente pentru glazura:
- 1 ou, bătut
- 1 lingură de zahăr
Mod de preparare:
Pentru aluat, se scot toate ingredientele de seara şi se lasă să ajungă la temperatura camerei. A doua zi, cerne făina într-un lighean şi amestec-o cu drojdia.
Bate gălbenuşurile cu zahărul şi amestecă-le cu 750ml de lapte cald şi cu esenţele de rom şi vanilie. Incorporează-le în făină şi frământă totul bine. Toarnă uleiul în 3-4 tranşe, frământând bine după fiecare adăugare. La final, înglobează şi untul în aluat, punându-l pe pereţii vasului. Adaugă în lighean 3 albuşuri spumă, omogenizează din nou aluatul, astfel încât să obţii o cocă lipicioasă. Lasă-l la dospit 3 ore (bucătăria trebuie să fie încălzită şi ligheanul acoperit cu un şervet curat).
Imparte aluatul dospit în patru. Amestecă cu mixul de fructe confiate. Modelează aluatul în formă de cozonac preferată, pune-l în tavă şi mai lasă-l la dospit încă o oră şi jumătate – două ore.
Incinge cuptorul la 180°C. Unge cozonacul cu oul bătut, presară zahărul şi coace-l timp de o oră sau până ce e rumen şi o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
Cozonac umplut cu fructe confiate
Pofta buna!