Cozonac umplut cu rahat
PrinteazaCozonac umplut cu rahat din: coniac, apa de portocale, zahar, frojdie, faina, unt, nuci, cacao, scortisoara, oua, rahat.
Pentru aluat:
- 1 lingură coniac
- 1 lingură apă de portocale
- 100 g zahar
- coaja rasă 1 la 1/2 lămâie şi de la 1/2 portocală
- 20 g drojdie
- 500 g făină
- 200 g unt
Pentru umplutură:
- 500 g nuci prăjite şi măcinate
- 2 linguri cacao
- 1 praf scorţişoară
- 5 albuşuri
- 100 g zahăr
- 250 g rahat
- 5 ouă
In plus:
- 1 ou
- 1 lingură zahăr candel
- 1 lingură coajă de citrice glasată
Mod de preparare:
Se fierbe coniacul cu apă de porocale, zahăr şi coajă de citrice. Se lasă să se răcească.
Se amestecă drojdia cu 50 ml apă călduţă. Se pun într-un castron 100 g făină, se face la mijloc o gropiţă şi se introduce maiaua. Se amestecă împreună cu făină de pe margini, se acoperă şi se lasă să racească 20 minute.
Se amestecă restul de făină cu unt şi sare; se adaugă pe rând ouăle şi se înglobează siropul, urmat de maia. Se acoperă aluatul şi se lasă să crească la cald 3 ore. Se mută la loc ceva mai răcoros şi se mai lasă 2 ore.
Pentru umplutură: se amestecă nucile cu scorţişoară şi cacao; se înglobează albuşurile bătute cu zahăr. Se întinde o foaie de aluat şi se repartizează umplutura.
Se rulează şi se aşază în forme unse; se lasă 40 minute. Se ung cu ou bătut şi se presară zahăr candel şi coajă de citrice glasată.
Se coc 25 minute la 190 °C.
Pofta buna!