Cozonac
PrinteazaCozonac
- 1 kg făină
- 4 albuşuri
- 1 pachet şi mai bine de unt
- 1 lingură rom
- ceva zahăr vanilat
- 7 gălbenuşuri
- 1 ceaşcă mare zahăr
- 2 linguri untdelemn
- 50 g drojdie
- stafide
- nuci
- alune
- rahat
- 1 linguriţă rasă de sare
- 0,500 litri lapte
Mod de preparare:
Cozonacii se fac într-o încăpere cât de caldă, chiar în zăduf. Drojdia se desface într-un pahar de lapte călduţ şi o linguriţă de zahăr şi se lasă să se trezească la viaţă .
Intr-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu 1 pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Când s-a răcorit cât de cât se amestecă cu drojdie şi se bate plămădeala asta temeinic.
Se presară cu făină şi se lasă deoparte să respire şi să crească.Gălbenuşurile se freacă cu sare mai întâi, apoi cu zahăr, turnat puţin câte puţin, până iese o cremă spumoasă.
Albuşurile se bat spumă.Untul se pune la topit.După ce plămădeala a crescut, se frământă cu făina rămasă, gălbenuşurile, 1 pahar lapte călduţ şi albuşuri, preţ de o jumătate de oră .
Când aluatul s-a conturat, se adaugă la frământat uleiul, zahăr vanilat şi, puţin câte puţin, unt topit. Dacă aluatul e prea tare, se mai pune lapte călduţ, să-1 înmoaie. Se lasă aluatul să dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă.
Se ung tăvile de cozonac cu unt. Se unge şi mâna cu unt şi se rup bucăţi de aluat (cât să umple o jumătate de tavă).
Se alungesc, se împletesc şi se pun în forme .
Se mai lasă să crească vreo jumătate de oră, se ung cu ou şi se presară cozonacii cu stafide, nuci, alune, rahat.
Se dau la cuptor la foc potrivit, cam 1 oră.
Pofta buna!