Cozonaci cu cremă de nucă
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonaci cu crema de nuca din: faina, drojdie, oua, zahar, ulei, unt, lapte, rom, baton vanilie, coaja de lamaie sau portocale, ou, nuci, arome si stafide.
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie
- 6 ouă
- 250-300 g zahăr
- 3-4 linguri ulei
- 1 pahar unt sau margarină topită
- 500 ml lapte
- 1 linguriţă rom
- 1/2 baton vanilie
- coajă de lămâie sau de portocală
- 1 ou pentru uns
pentru crema de nucă:
- 300 g nuci măcinate
- 200 g zahăr
- 6 albuşuri
- arome
- 2linguri stafide
Mod de preparare:
Se pune faina la loc cald, din ajun. Cu 2 ore înainte se freacă gălbenuşurile cu sare şi zahăr. Se dizolvă drojdia în 1/2 pahar lapte, se bate apoi cu două linguri de zahăr şi una de făină şi se lasă să crească la loc cald.
După ce a crescut, se face o gropiţă în faina aşezată în vasul de frământat şi se toarnă gălbenuşurile, drojdia, romul, vanilia, coaja de lămâie şi se amestecă cu o furculiţă.
Se toarnă laptele călduţ şi se începe frământatul cu mâna, până se obţine un aluat nici prea moale, nici prea tare. In momentul în care compoziţia a devenit omogenă, se începe adăugarea grăsimii (călduţă), puţin câte puţin.
Se mai frământă cel puţin o jumătate de oră. Se acoperă vasul cu un prosop şi se lasă la crescut. Se întinde aluatul şi se umple cu crema de nuci, se rulează şi se pune în tava unsă cu unt si tapetată cu faină.
Se fac 2-3 cozonaci. Se lasă în forme să crească, se ung cu ou bătut şi se presară pe deasupra zahăr tos. Se coc la foc potrivit.
Cozonaci cu cremă de nucă
Pofta buna!