Cozonaci cu nuca, lapte si cacao
PrinteazaCozonaci cu nuca, lapte si cacao din: faina, oua, drojdie, zahar, zahar vanilat, lapte, cacao, nuca, ulei, lamaie, esenta de rom, sare.
- 1 kg făină
- 6 ouă
- 50 g drojdie
- 400 g zahăr
- 3 pliculeţe de zahăr vanilat
- 500 ml lapte
- 2 linguri de cacao
- 300 g nucă măcinată
- 100 ml ulei
- 1 lămâie
- 2 linguriţe de esenţă de rom
- sare
Mod de preparare:
Pregăteşte maiaua din drojdie, două linguri de făină şi 50 ml de lapte şi las-o să crească la loc cald.
Separat, topeşte 350 g de zahăr în restul de lapte (călduţ, nu rece). Freacă gălbenuşurile cu un praf de sare şi coaja rasă de lămâie.
Cerne făina şi fă în mijloc o adâncitură. Pune maiaua, toarnă laptele şi gălbenuşurile.
Frământă energic şi toarnă treptat uleiul, până când se încorporează complet. Acoperă aluatul cu un şervet şi lasă la dospit vreo oră.
Intre timp, amestecă albuşurile bătute spumă cu nuca, 50 g de zahăr, cacaua şi esenţa de rom.
Imparte aluatul în trei părţi şi întinde-le uşor cu mâna. Pune deasupra amestecul de nucă şi rulează din ambele părţi, până la jumătate.
Pune cozonacii în tăvi unse şi tapetate cu făină. Stropeşte-i cu puţină apă şi presară zahăr.
Lasă-i la crescut vreo 30 de minute, apoi coace-i în cuptor, la foc potrivit, 45-50 de minute.
Cozonaci cu nuca, lapte si cacao
Pofta buna!