Cozonaci cu stafide
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonaci cu stafide din: faina, drojdie, oua, ulei, zahar, unt, lapte, sare, rom, vanilie si stafide.
- 1 kg făină
- 50 g drojdie
- 6 ouă
- 4 linguri de ulei
- 250 g zahăr
- 200 g unt
- 500 ml lapte
- 1 linguriţă sare
- 1 linguriţă rom
- 1 /2 baton de vanilie
- 150 g stafide
Mod de preparare:
Se freacă bine zahărul cu gălbenuşurile. Prepararea aluatului: se înmoaie drojdia într-o cană cu jumătate din laptele călduţ, după care se amestecă cu 200 g din făină într-un vas emailat şi se lasă la dospit 30 de minute, la cald.
In alt vas pentru frământat (în prealabil uns cu ulei sau unt) se pune restul de făină, la care se adaugă doar 2 albuşuri bătute spumă, toate gălbenuşurile, drojdia, romul, vanilia amestecate.
La frământat, care va dura 40 de minute, se adaugă puţin câte puţin restul de lapte călduţ.
Cozonacii reuşiţi sunt cei la care se foloseşte ulei amestecat cu unt sau margarină la frământare.
Se adaugă restul de grăsime încetul cu încetul. Se lasă cozonacul la crescut pentru 2-3 ore.
Apoi se ung formele de copt cu unt, aluatul trebuie să umple jumătate dinjbrme- le de copt. în această fază se adaugă stafidele sau alte ingrediente.
Inainte de introducerea în cuptor, încins la un foc moale timp de 15 minute, cozonacii se ung cu gălbenuş amestecat cu zahăr.
După 15 minute, se ridică temperatura cuptorului la 200 grade C. Se lasă la copt circa 1 oră.
Cozonaci cu stafide
Pofta buna!