Cozonaci umpluti cu fistic
PrinteazaCozonaci umpluti cu fistic din: faina, drojdie uscata, oua, lapte, zahar, esenta vanilie, esenta de rom, coaja de lamai, coaja de portocale, unt, ulei, fistic, esenta de migdale.
- 2kg făină uscată în prealabil în cuptor
- 4 plicuri drojdie uscată
- 10 ouă, gălbenuşurile separate de albuşuri
- 750ml de lapte, cald
- 700g de zahăr
- câte 4 fiole de esenţă de rom şi vanilie
- coaja de la 5 lămâi
- coaja de la 5 portocale
- 1 pachet de unt
- 200ml ulei
Ingrediente pentru umplutura:
- 500g fistic prăjit
- 250g zahăr
- 80ml apă
- 2 linguriţe esenta de migdale
- 4 linguri de ulei
Ingrediente pentru glazura:
- 1 ou, bătut
- 1 lingură de zahăr
Mod de preparare:
Pentru aluat, se scot toate ingredientele de seara şi se lasă să ajungă la temperatura camerei.
A doua zi, cerne făina într-un lighean şi amestec-o cu drojdia.
Bate gălbenuşurile cu zahărul şi amestecă-le cu 750ml de lapte cald şi cu esenţele de rom şi vanilie.
Incorporează-le în făină şi frământă totul bine. Toarnă uleiul în 3-4 tranşe, frământând bine după fiecare adăugare.
La final, înglobează şi untul în aluat, punându-l pe pereţii vasului.
Adaugă în lighean 3 albuşuri spumă, omogenizează din nou aluatul, astfel încât să obţii o cocă lipicioasă.
Lasă-l la dospit 3 ore (bucătăria trebuie să fie încălzită şi ligheanul acoperit cu un şervet curat). Imparte aluatul dospit în patru.
Intr-o cratiţă, amestecă zahărul cu apa, pe foc potrivit. Când zahărul s-a topit şi amestecul este încins, adaugă fisticul şi amestecă câteva secunde, până ce acestea se caramelizează.
Când sunt acoperite în zahăr şi în cratiţă nu a mai rămas sirop, scoate alunele şi pune-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi lasă-le să se răcească puţin.
Pune apoi fisticul şi extractul de migdale într-un robot de bucătărie şi mixează până ce obţii un amestec grunjos.
Adaugă uleiul de floarea soarelui şi amestecă din nou, până ce amestecul ajunge la consistenţă unei paste.
Intinde aluaturile în forme dreptunghiulară. Unge cu compoziţia de fistic, apoi ruleaz şi taie în 6 bucăţi.
Aşază rulourile astfel obţinute în forme de brioşe unse în prealabil cu unt şi lasă-le la crescut încă o oră.
Incinge cuptorul la 180°C. Unge minicozonacii cu oul bătut, presară zahărul şi coace-i timp de 30-40 de minute sau până ce aceştia sunt rumeni şi o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
Cozonaci umpluti cu fistic
Pofta buna!