Crab cu piper

Printeaza

Crabul cu piper este un preparat culinar originar din Singapore, care pune în valoare aroma bogată a cărnii de crab cu ajutorul unor condimente iuţi, foarte savuroase.

Este o mâncare foarte apreciată în restaurantele cu specific asiatic din America de Nord.

In general, pentru realizarea acestei reţete se foloseşte carnea de crab cu carapacea tare. în schimb, soiurile cu carapacea moale, preferate în bucătăriile orientale, prezintă avantajul de a putea fi folosite cu carapace cu tot.

Intr-un wok uns cu unt se pun să se călească usturoi, ghimbir şi ardei iuţi, apoi se adaugă sos de stridii, sos de soia şi zahăr, jar în final o cantitate destul de mare de piper negru măcinat. Secretul este ca piperul negru să fie mai întâi prăjit fără ulei, pentru a-i pune în evidentă aroma.

Apoi se adaugă în wok şi carnea de crab prăjită în prealabil în baie de ulei şi se amestecă bine.

In Singapore, crabul cu piper şi-a câştigat popularitatea relativ recent abia în anii ’80 el devenind unul dimtre preparatele obişnuite ale tarabelor de pe strradâ.

Se spune că reţeta originală a fost inwentatâ într-un lanţ de restaurante numitie Long Beach Seafood, la sfârşitul anilor 50.

Ingrediente:

  • 1 kg crab proaspăt (de preferat crabi de mare sau crabi de apă dulce)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 2-3 linguri de piper negru proaspăt măcinat (sau piper mixt, după preferință)
  • 1-2 linguri de sos de soia (opțional, pentru un gust mai umami)
  • 1-2 linguri de suc de lămâie
  • Sare după gust
  • Frunze de pătrunjel proaspăt (pentru decor)

Mod de Preparare:

Prepararea crabilor:

Dacă folosești crabi întregi, asigură-te că sunt proaspeți. Poți să-i gătești întregi sau să-i cureți înainte de a-i găti, în funcție de preferințe. Dacă îi gătești întregi, spală-i bine sub apă rece.

Gătirea crabilor:

Într-o oală mare, adu apă la fierbere cu puțină sare. Adaugă crabul și fierbe-l timp de 10-15 minute, până când carnea devine opacă și crabul se deschide (dacă folosești crabi întregi).

Odată ce sunt gătiti, scoate-i din apă și lasă-i să se răcească puțin.

Prepararea sosului:

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline sau untul la foc mediu. Adaugă usturoiul tocat și călește-l timp de 1-2 minute, până devine auriu și aromatic.

Adaugă piperul măcinat și amestecă bine. Poți adăuga și sosul de soia pentru un gust mai complex. Lasă să se gătească timp de 1-2 minute, având grijă să nu se ardă usturoiul.

Adăugarea crabilor:

Dacă ai folosit crabi întregi, curăță-i acum și taie carnea în bucăți mai mici. Adaugă carnea de crab în tigaie și amestecă bine pentru a o acoperi cu sosul de usturoi și piper.

Stropește cu suc de lămâie pentru a adăuga un gust proaspăt.

Servirea:

Servește crabul cu piper cald, decorat cu frunze de pătrunjel proaspăt. Poți acompania preparatul cu felii de lămâie și pâine proaspătă pentru a savura sosul delicios.

Valori Nutriționale (per porție estimată):

  • Calorii: 300-400 kcal
  • Proteine: 25-30 g
  • Grăsimi: 15-20 g
  • Carbohidrați: 5-10 g

Se potrivește foarte bine cu un vin alb sec sau cu bere. Poate fi servit alături de o salată verde proaspătă sau legume la grătar.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.