Crap cu masline
PrinteazaCrap cu masline din: crap, masline, piper, lamaie, vin alb, ulei, sare.
- 1 crap de circa 2 kg
- 1/2 kg măsline
- piper boabe
- 2-3 lămâi
- 2 pahare vin alb
- 3- 4 linguri ulei
- sare
Mod de preparare:
Crapul se curăţă de solzi, de intestine şi i se taie capul. Se spală apoi bine şi se lasă la scurs.
Separat, măslinele au fost desărate şi li s-au scos sâmburii. Jumătate din ele se folosesc direct la umplerea crapului, iar cealaltă jumătate la realizarea unui sos.
Pentru sos, măslinele sunt pisate într-o piuliţă de lemn sau de ceramică, dar pot fi şi pasate cu furculiţa sau cu mixerul. în ele se adaugă piperul care se macină mai mare, vinul şi zeama de lămâie. Se obţine un sos destul de fluid.
Intr-o tavă de măsura peştelui, unsă cu 1-2 linguri de ulei, se realizează un grătar din câteva beţişoare pentru ca peştele să nu fie în contact direct cu tava, se aşază peştele umplut cu măsline, iar deasupra se toarnă sosul.
Tava cu peştele se dă la cuptor pentru circa 30 de minute, din când în când ungându-se peştele cu sosul din tavă.
Se serveşte rece, de preferat cu pâine prăjită şi vin alb, sec.
Crapul cu măsline era foarte apreciat de gurmanzii români dintre cele două războaie.
Pofta buna!