Crap cu verdeata si vin negru
PrinteazaCrap cu verdeata si vin negru din: crap, ceapa, patrunjel verde, usturoi, vin negru, dafin, cimbru, piper, sare, unt, faina, sardele.
- 1 crap mai mare (peste 1 kg)
- 2 cepe tocate
- pătrunjel verde tocat
- 4-5 căţei de usturoi
- cam 1l vin negru (roşu)
- frunze de dafin
- cimbru
- piper boabe
- sare
Pentru sos:
- 5 linguri unt
- 2 linguri făină
- 3-4 sardele
Mod de preparare:
Crapul se curăţă de solzi şi de intestine şi se spală foarte bine. Se pune într-o cratiţă potrivit mărimii peştelui.
In cratiţă se mai adaugă: ceapa tocată, pătrunjelul, usturoiul, aromatele (cimbru, dafin, frunza de felină), piperul boabe şi sare. Se toarnă apoi vin roşu/negru, cât să acopere peştele. Cratita se pune la foc domol pentru circa 1 oră, până fierbe peştele.
In altă cratiţă se pregăteşte sosul:
Din două linguri de făină şi două linguri de unt se pregăteşte un sos alb, care se stinge cu sosul de vin în care a fiert peştele; apoi se trece tot lichidul în care a fiert peştele în cratifa cu sos alb. Sosul astfel obţinut se mai fierbe cam 20 de minute. In sosul strecurat.se mai adaugă linguri de unt şi sardelele foarte bine pasate cu furculiţa.
Sosul se pune într-o sosieră şi se serveşte – după gust – la masă, peste peştele fiert în vin.
Acest fel de peşte se serveşte cu garnitură de ciuperci prăjite în unt, arpagic rumenit în unt sau chiar cu cartofi natur.
Pofta buna!