Crap la cuptor cu cartofi, ardei gras si morcovi
PrinteazaCrap la cuptor cu cartofi, ardei gras si morcovi dn: untdelemn, unt, vin alb sec, cartofi, rosii, ardei gras, morcovi, ceapa alba, ceapa verde, usturoi, piper, sare, boia, marar, patrunjel, crap.
- 100 ml untdelemn
- 50 g unt
- 500 ml vin alb sec
- 2 kg cartofi
- 1 kg roşii
- 5 ardei graşi
- 5 morcovi potriviţi
- 500 g ceapă albă
- 500 g ceapă verde
- 1 căpăţână de usturoi mare
- piper
- sare
- boia
- verdeţuri (mărar, pătrunjel)
- 1 crap de 3-5 kg (mai mare nu vă încape în cuptor)
Mod de preparare:
Crapul nu se curăţă de solzi: se taie pe spate, prin mijloc, începând de la cap şi continuând pe lângă aripioarele dorsale spre coadă – coastele se desprind chiar de lângă coloana vertebrală – până se deschide într-un fel de roată.
Se scot maţele şi branhiile, se spală, se scurge. Se unge o tavă mare (cel puţin cât peştele) cu unt. Se curăţă cartofii, se taie în jumătate. Se aşază peştele cu solzii în jos, cu cartofii înjur. Se sărează, se piperează. Se garniseşte peştele cu felii de roşii, ardei gras, morcov, ceapă.
Parte din zarzavaturi se pun pe lângă cartofi, în zeamă, să facă sos. Se stropeşte cu ulei şi vin.
Se dă la cuptorul potrivit de încins – focul mic face carnea bună – 30 de minute sau mai mult, până intră furculiţa uşor în carne, stropind din când în când, să nu se ardă, cu zeama din tavă. Dacă scade zeama prea mult şi n-o mai poţi lua cu lingura, mai adaugă apă.
Se pisează usturoiul, se freacă cu 100 ml apă şi o linguriţă de boia. Se toarnă zeama asta peste peşte. Se dă iar la cuptor, cu foc iute 3-5 minute, până se rumeneşte carnea pe unde e descoperită şi se ingroaşa sosul.
Se scoate, se presară cu verdeţuri tocate. Crapul la cuptor se oferă direct din tava în care s-a copt.
Crap la cuptor cu cartofi, ardei gras si morcovi
Pofta buna!