Crap la jar cu sos de lamaie si boia
PrinteazaCrap la jar cu sos de lamaie si boia din: crap, arak (de curmale şi de struguri, dacă este posibil), ceapa, dafin, boabe de piper negru, zahar, sare, lămâi, ulei, boia iute, pătrunjel, dafin,
Ingrediente:
- 1 crap de 2 kg
Pentru marinată:
- 1 pahar de arak (de curmale şi de struguri, dacă este posibil)
- 1 ceapă mare
- 4 frunze de dafin
- 10 boabe de piper negru pisat
- 1 praf de zahăr
- 1 praf de sare
Pentru sos:
- sucul de la 3 lămâi
- 1/2 cană de ulei
- 1 linguriţă de boia iute
- 1 legătură de pătrunjel tocat
- 3 frunze de dafin
- sare
Mod de preparare:
Există două moduri de a pregăti crapul pentru această reţetă: se frige întreg la frigare sau se taie felii groase, care vor fi apoi împărţite ca să se facă frigăruile.
Indiferent de varianta aleasă, crapul trebuie lăsat o noapte întreagă într-o marinată preparată după cum urmează: se toacă ceapa foarte fin, se amestecă arakul cu frunzele de dafin întregi, piperul nepisat, sare şi zahărul.
Se curăţă peştele, se goleşte de măruntaie şi se pune, aşa cum este sau tăiat în felii mari, pe un platou adânc. Se stropeşte cu marinata şi se pune de o parte până a doua zi, undeva la rece.
Dacă este preparat la la frigare, se sărează şi se piperează interiorul şi exteriorul, se umple cu frunzele de dafin şi se unge cu uleiintreaga suprafaţă.
Dacă se preferă frigăruile, se taie feliile în cuburi şi se înfig pe beţişoare, intercalându-se frunze de dafin; fiecare frigăruie se unge cu ulei.
In ambele cazuri, crapul se frige pe jăratic de cărbune de lemn acoperit cu coji de migdală. Peştele întreg se pune la fript între 45 de minute şi o oră, iar frigăruile, în jur de 30 de minute.
Cu 10 minute înainte de sfârşitul operaţiunii, se amestecă sucul de lămâie cu uleiul, apoi şe adaugă acestui sos boiaua, pătrunjelul tocat şi un praf de sare. Se va servi separat, într-o sosieră, lăsând fiecare mesean să asezoneze după gust.
Pofta buna!