Crap umplut cu ciuperci inabusite
PrinteazaCrap umplut cu ciuperci inabusite din: crap, ceapa, paine, ciuperci, oua, ulei sau unt, patrunjel, piper, lapte, sare.
- 1 crap de 1-2 kg
- 2 cepe
- 2 felii de pâine albă
- 200 g ciuperci
- 2 ouă
- 2-3 linguri ulei (sau unt)
- 1 legătură pătrunjel
- piper măcinat
- 1 pahar de lapte dulce
- sare
Mod de preparare:
Peştele se curăţă bine de solzi şi de intestine. Se spală în câteva ape şi apoi se pune la scurs. înainte de a fi umplut se mai desface puţin interiorul cu cuţitul, de-a lungul şirei spinării, pentru a mări spaţiul care urmează a fi umplut.
Ciupercile se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, apoi se înăbuşă în ulei (sau, mult mai bine, în unt). Pâinea se înmoaie în lapte, apoi se stoarce. Ceapa se prăjeşte puţin (eventual odată cu ciupercile).
Ciupercile înăbuşite, ceapa prăjită, pâinea înmuiată, ouăle (unii recomandă numai gălbenuşurile), piperul şi verdeaţa tocată mărunt se amestecă bine, constituind umplutura peştelui.
După ce peştele este umplut (pe la burtă) se leagă cu o aţă înfăşurându-l de câteva ori pentru a nu ieşi umplutura (alţii recomandă să se coasă de câteva ori burta).
Peştele se aşază apoi într-o tavă pe măsură (eventual pe câteva beţişoare pentru a nu atinge fundul tăvii), se unge cu ulei (sau unt) şi peste el se toarnă 1-2 pahare de apă (vin – spun gurmanzii). Până se face (cam 30 de minute), peştele se unge de câteva ori cu zeama din tavă.
Se serveşte cu sau fără sos, cald (când s-a folosit unt) sau rece (când s-a folosit ulei).
Pofta buna!