Creier de vita fiert
PrinteazaCreier de vita fiert din: creier, otet, piper, sare.
- 2- 3 creieri (preferabil de vită)
- 1 lingură oţet
- piper
- sare
Mod de preparare:
Creierul se tine 1 -2 ore în apă rece, pentru a se elimina toate cheagurile de sânge care devin negre la fiert. In acest timp, se schimbă de mai multe ori apa. După aceea, se scoate creierul din apă, se curăţă de pieliţă (cu deosebită grijă, pentru a nu se sfărâma) şi se pune la fiert într-o oală cu oţet şi sare.
Se lasă să fiarbă la foc domol (clocote mici) cam 20 de minute. Creierul se serveşte fierbinte (întreg sau tăiat în felii) cu unt proaspăt, topit (chiar puţin prăjit), piper şi, eventual, zeamă de lămâie. Ca garnitură se recomandă cartofi natur.
Ca principală variantă, menţionăm fierberea creierului într-o supa de zarzavat – gurmanzii spun că în acest caz creierul este mai gustos.
Principala problemă a pregătirii creierului este curăţarea lui de pieliţă. Din cauza dificultăţii operaţiei, mulţi preferă să fiarbă creierul în pieliţă, curăţatul acesteia revenind celui care-l serveşte efectiv la masă.
Pofta buna!