Creier de vita pane
PrinteazaCreier de vita pane din: creier, otet, piper, sare, faina, oua, pesmet, ulei.
- 2- 3 creieri (preferabil de vită)
- 1 lingură otet
- piper măcinat
- sare
- 1 lingură făină
- 2 ouă
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri ulei (unt sau untură)
Mod de preparare:
Creierul se fierbe. După ce a fiert, se taie în felii groase de 1,5-2 cm. Fiecare felie, cu mare grijă, se dă prin făină, ouăle bătute şi prin pesmet. Feliile se prăjesc apoi în baie de grăsime fierbinte (de preferat unt de casă).
Se servesc calde, cu lămâie şi cu garnitură de cartofi fierţi (natur) sau cu legume fierte.
Ca variante menfionăm:
- creierul se prăjeşte fără a fi fiert în prealabil (creier crud). In acest caz bucătile de creier se tin la prăjit ceva mai mult;
- creierul pane este servit cu diferite sosuri, ca de exemplu sos de roşii (tomate) sos picant de vin, sos de ciuperci etc. Sosul cel mai apreciat de gurmanzi pentru creier este obtinut prăjind 2-3 linguri unt de casă în care s-a adăugat un vârf de cutit piper măcinat şi putin ienibahar. Sosul se serveşte – obligatoriu – foarte fierbinte.
Pofta buna!