Creier de vitel in sos de vin
PrinteazaCreier de vitel in sos de vin din: creier de vita, ulei sau unt, faina, vin, lamaie, usturoi, sare.
- 1- 2 creieri de vită
- 1 lingură ulei sau unt
- 1 lingură făină
- 1 pahar vin alb
- 1 lămâie
- 8-10 căţei de usturoi
- sare
Mod de preparare:
Creierul se spală, se curăta şi se fierbe ca în cazul creierului fier. Se scoate creierul din apa în care a fiert, se lasă să se răcească şi să se scurgă. Se taie apoi în feliute groase de 1-2 cm.
In paralel se pregăteşte un sos alb cu vin: într-o tigaie se pune la prăjit uleiul (sau, preferabil, unt de casă), apoi se adaugă făina şi se amestecă mereu. Când făina şi-a schimbat culoarea, se stinge cu câteva linguri de supă sau apă şi cu paharul de vin.
Se sărează şi se adaugă usturoiul pisat. Sosul va avea consistenţa unei smântâni mai fluide. Peste sos se aşază cu grijă feliufele de creier şi totul se dă la cuptor pentru încă 10-15 minute.
Mâncarea se serveşte caldă, cu lămâie care se stoarce peste creierul din farfurie.
Pofta buna!