Cremă de lapte cu ciocolată
PrinteazaCremă de lapte cu ciocolată
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 3 pahare lapte
- 3 linguri zahăr pentru ars
- 3 linguri ciocolată rasă sau cacao
- vanilie (baton)
- un praf de sare
Mod de preparare:
Se fierbe laptele cu vanilia la foc mic. După ce dă un clocot, se acoperăşi se ţine pe marginea maşinii. Se bat spumă ouăle cu zahărul pînă cînd acesta se topeşte.
Se înfierbîntă din nou laptele, se adaugă puţină sare şi ciocolata dizolvată în două linguri de apă călduţă, şi se toarnă fierbinte, cîte puţin, cu lingura, peste ouăle frecate cu zahărul, amestecînd mereu pînă cînd compoziţia aproape se răceşte.
Se pun pe maşină într-o cratiţă de 2,5-3 l, trei lingurizahăr şi se lasă să se topeascăşi să se îngălbenească puţin.
Se ia cratiţa de pe foc şi se întoarce în aşa fel, încît zahărul să se întindă pe toată suprafaţa interioară a cratiţei. Se toarnă crema în cratiţă (înainte de a o aşeza, se amestecă crema puţin cu lingura), se acoperă cu un capac şi se puneîntr-un vas cu apă fierbinte pe foc. Apa fierbinte trebuie să ajungă pînă la trei sferturi din înălţimea cratiţei cu cremă.
Peste capac se aşază cărbuni aprinşi (jăratec).Se ţine astfel pe foc 25-30 min. Crema este gata cînd se desprinde cu uşurinţă de pe pereţii cratiţei.
Se scoate din apăşi se pune la un loc răcoros, iar după ce s-a răcit, se aşază pe gheaţă. Înainte de a servi, se lipeşte o farfurie mare, rotundă, de fundul cratiţei şi se răstoarnă.
Pofta buna!