Cremă de fasole neagră şi şofran
PrinteazaCrema de fasole neagra si sofran din: fasole neagra, orez, parmezan, smantana, supa de carne, hasma, sofran, morcov, tulpina de telina, gulie, rosii, vin alb, vin rosu, usturoi, rozmarin, cerneala de sepie, unt, ulei extravirgin de masline si sare.
Ingrediente:
- 150 g fasole neagră
- 40 g orez
- 25 g parmezan ras
- 5 cl smântână
- 11 supă de carne
- 1 haşmă
- 1 vârf de cuţit de pistil de şofran
- 1/2 morcov
- 1 tulpină de ţelină
- 50 g gulie
- 2 roşii mici, coapte
- 2 linguri de vin alb
- 2 linguri de vin roşu
- 1-1/2 căţel de usturoi
- 1 rămurică de rozmarin
- 1 pliculeţ de cerneală de sepie
- 10 g unt
- ulei extravirgin de măsline
- sare
Mod de preparare:
Puneţi la înmuiat fasolea 8 ore, apoi fierbe- ţi-o circa 1 oră şi 15 minute în trei pahare de apă rece. Puneţi sare spre sfârşit.
Căliţi într-o cratiţă cu un fir de ulei jumătate de haşmă şi jumătate de căţel de usturoi tocate.
Adăugaţi ţelină şi morcov tăiate bucăţele, amestecaţi şi mai puneţi roşiile tăiate cubuleţe şi fasolea fiartă şi scursă
. Stropiţi cu vin roşu, lăsaţi-l să se evapore, apoi turnaţi zeama în care a fiert fasolea şi două sau trei pahare de supă de carne.
Fierbeţi totul cam o oră, după care pasaţi bine cu mixerul, încorporând cerneala de sepie şi, în cele din urmă, rozmarinul tocat şi usturoiul necurăţat (ulterior va fi aruncat) pe care în prealabil le-aţi călit în 2 linguri de ulei.
între timp, rumeniţi haşma rămasă, tocată, cu trei linguri de ulei. Adăugaţi orezul, şofranul şi gulia tăiată cubuleţe, amestecaţi, stropiţi cu vinul alb şi lăsaţi-l să se evapore.
Mai adăugaţi două pahare de supă şi smântână şi daţi în clocot.
Mixaţi totul cu parmezan şi unt, apoi treceţi prin sită crema obţinută. Faceţi porţii în farfurii adânci din crema de fasole, după care turnaţi foarte uşor un fir de cremă de şofran desenând o spirală.
Cremă de fasole neagră şi şofran
Poftă bună!