Crema de zahar ars cu rubarba si smantana
PrinteazaCrema de zahar ars cu rubarba si smantana din: rubarbă proaspătă, zahăr pudră, păstăi de vanilie, smântână dulce, lapte integral, oua, zahar.
Ingrediente:
- 300 g rubarbă proaspătă
- 3 linguri cu zahăr pudră
- 2 păstăi de vanilie
- 300 ml smântână dulce, la cutie
- 200 ml lapte integral
- 8 gălbenuşuri de ou
- 80 g zahăr
Mod de preparare:
Crema de zahar ars cu rubarba si smantana: Preîncălziti cuptorul la 140°C/treapta 1 la cel pe gaz. Tăiaţi tulpinile de rubarbă în felii mari şi puneţi-le într-un vas, împreună cu zahărul pudră şi cu 5 linguri de apă.
Fierbeţi-le la foc de mic până ce se înmoaie, împărţiţi-le în 6 cupe mici pentru servit (în care veţi găti la cuptor crema de zahăr ars), apoi daţi-le deoparte.
Crestaţi batoanele de vanilie în lungime şi plimbaţi vârful cuţitului de-a lungul acestpra, pentru a scoate seminţele.
Puneţi seminţele în aceeaşi oală cu păstăile din care le-aţi scos, turnând peste ele smântână dulce şi laptele, şi aduceţi totul, încet, la punctul de fierbere.
Intre timp, frecaţi gălbenuşurile cu zahărul într-un castron, până ce amestecul devine subţire şi pufos. Atunci când smântână şi laptele au început să fiarbă, scoateţi batoanele de vanilie şi adăugaţi, treptat, compoziţia cu ouă, amestecând continuu.
Mie îmi place să îndepărtez spuma şi să las bulele să iasă din crema preparată, înainte de a o turna peste rubarbă.
Puneţi apoi cupele cu cremă într-o tavă de mărime adecvată, umplută cu apă până la jumătatea cupelor, şi introduceţi totul în cuptor pentru circa 25 de minute, până ce compoziţia s-a închegat, dar încă mai este uşor gelatinoasă în mijloc.
Lăsaţi crema să se răcească la temperatura camerei, apoi puneţi-o în frigider până când doriţi s-o serviţi. Presăraţi pe deasupra zahăr şi caramelizaţi-l sub un grătar foarte încins sau cu o torţă de flambat.
Pofta buna!