Creme caramel sau crema de zahar ars
PrinteazaCreme caramel
Desertul preferat al unei cine cu oaspeţi, dar al restaurantelor, este numit şi cremă de ou si cremă caramel (în română: cremă de zahăr ars). Se fierbe un amestec de ouă, zahăr, vanilie şi lapte sau smântână dulce, până înce să se îngroaşe, apoi se toarnă într-o formă sau în câteva forme mai mici, îmbrăcate într-sirop de zahăr caramelizat.
Crema sau creme se coc apoi în cuptor în bain-marie (într-o tava umplută pe jumătate cu apă) la foc destul de mare, în jur de 30 de minute. După ce s-a răcit complet, crema se dă la frigider până se întăreşte. Inainte de servire, forma sau forme se răstoarnă pe o farfurie şi se acoperă cu un şervet de bucătărie umed, clătit cu apă fierbinte.
Crema trebuie să poată fi răsturnat întreagă din formă, acoperită cu un strat de caramel lichid. Acest desert este foarte îndră în ţările vorbitoare de limbă spaniolă şi în Filipine, unde este numit flan. In aceste regiuni este deseori aromatizat cu nucă de cocos.
Creme caramel îşi are originile probabil în sud-vestul Franţei şi în regiunea spaniolă Catalania, având în vedere că atât oraşul Toulouse din Franţa, cât şi Vitoria din Spania revendică inventarea acestei specialităţi.