Creşterea imunităţii (cel mai important pas pentru o sănătate de fier)

Printeaza

Cresterea imunitatiiCreşterea imunităţii (cel mai important pas pentru o sănătate de fier). Mecanismul de apărare a organismului în faţa atacului agenţilor patogeni, precum virusuri, bacterii, ciuperci microscopice, protozoare, paraziţi, veninuri şi toxine, poartă numele de sistem imunitar, fără de care am fi mult mai vulnerabili şi fragili în faţa factorilor externi.

Imunitatea este, pe de o parte înnascută, pe de alta, dobândită de-a lungul vieţii, apărarea pe care ne-o construim singuri, ajutaţi de alimente cu proprietăţi imunomodulatoare, care neutralizează radicalii liberi sau care au efect dezobstruant limfatic şi depurativ.

Printre acestea se număra echinaceea, usturoiul, brusturele, cătina, ganoderma, afinele, ciupercile, stridiile, migdalele, iaurtul.

O persoană a cărei imunitate este scăzută va suferi infecţii frecvente: răceală, sinuzită, infecţii urinare, infecţii vaginale, infecţii ale ochilor, plăgi care se infectează uşor şi se refac greu, gingii care sângerează, candidoze, erupţii ale pielii precum herpes sau afte, dar şi o proliferare a celulelor canceroase.

Pe lângă mecanismele naturale de protecţie ale organismului – protecţia dată de piele şi mucoase, aciditate gastrică sau lacrimi -, imunologii susţin că există o serie de alimente care stimulează funcţionarea sistemului imunitar, pe lângă suplimentele alimentare concentrate care se găsesc în comerţ.

Organele cu rol în apărarea imună sunt amigdalele şi polipii nazali, ganglionii şi vasele limfatice, timusul, splina, apendicele, glandele suprarenale, măduva roşie.

 

Ce factori scad imunitatea

–  Vârsta: persoanele trecute de 65 de ani se confruntă cu un sistem imunitar deficitar

–  Stresul cronic

–  Fumatul, alcoolismul

–  Grăsimile animale

–  Obezitatea

–  Sedentarismul

–  Dereglările florei intestinale

–  Zahărul consumat în exces

–  Deficitul de vitamine D, A, C, B6, B9 şi E şi de fier, cupru, zinc, seleniu

–  Lipsa legumelor şi fructelor din alimentaţie

Semnele care trădează o apărare deficitară

–  infecţii repetate care nu răspund la tratamente

–  parazitoze (infectarea cu Giardia)

–  ganglioni măriţi

–  herpes bucal şi/sau genital frecvent

–  afte bucale şi/sau genitale repetate

–  denutriţie

–  apariţia unor forme de cancer

Alimente care cresc imunitatea

–  Usturoiul are un rol mineralizant şi conţine o serie de elemente nutritive: fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, vitaminele B, C şi E. Fitoncidele aflate în usturoi distrug unii agenţi patogeni, cum ar fi cei care produc febră tifoidă, difteria sau holera.

–  Iaurtul – consumat în fiecare dimineaţă, un pahar cu iaurt întăreşte imunitatea, previne constipaţia şi sindromul de colon iritabil, favorizează scăderea nivelului de colesterol şi controlarea glicemiei.

–  Migdalele sunt excelente pentru sistemul nervos, eliberând stresul, un mare plus pentru imunitate

–  Brusturele neutralizează radicalii liberi din sânge, ajută la eliminarea mult mai rapidă a ureei şi a altor substanţe reziduale din organism, scade nivelul colesterolului şi trigliceridelor din sânge. Însă acţiunea detoxifianta a acestei rădăcini-minune nu se opreşte aici. Ea curăţă prompt şi eficient colonul, spală rinichii prin efectul său diuretic puternic, ajută la eliminarea surplusului de apă din corp prin transpiraţie şi urină. Iată de ce nu este de mirare că Brusturele este considerat un adevărat elixir de toamnă ce are pe drept cuvânt renumele de antidot pentru toate bolile.

–  Stridiile au un conţinut bogat de zinc şi sunt preferate atât pentru proprietăţile sale afrodiziace, dar mai ales pentru cele de creştere a imunităţii. Totodată, zincul are efecte antivirale, ajutând şi la vindecarea rapidă a rănilor.

–  Afinele sunt un real ajutor pentru organism în perioadele de convalescenţă în urma răcelilor şi a gripei. Una dintre explicaţii constă în conţinutul bogat în antioxidanţi al afinelor, care sporesc capacitatea de a lupta cu diferite stări inflamatorii.

–  Ciupercile au un conţinut bogat de vitamina B care joacă un rol esenţial în păstrarea imunităţii la cote maxime.

–  Fructele de cătină conţin de două ori mai multă vitamina C decât măceşele şi de 10 ori mai multă decât citricele. Conţin de asemenea vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, celuloză, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu, uleiuri complexe, 18 aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali. Pe lângă minerale şi cantităţi însemnate de vitamina C, arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi).

–  Echinaceea are calităţi imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrilă, antivirală şi antibacteriană. Persoanele care folosesc preparate ce conţin această plantă au prezentat o rată a îmbolnăvirilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei.

Un alt avantaj este acela că ajută la detoxifierea organismului, stimulând activitatea hepatobiliară. Efectul de stimulare a capacităţii de apărare a organismului este potentat de asocierea cu zinc şi vitamina C.

–  Datorită efectelor sale de creştere a imunităţii, dar şi de modulare a răspunsului imun, Ganoderma (n.r., o ciupercă inferioară, mai exact, un mucegai, a cărei substanţa activă este penicilina) ajută la combaterea tuturor formelor de acnee, ajută la vindecarea unor afecţiuni ale pielii de natura infecţioasă sau alergică.

Acţiunile Ganoderma: antibacterian, antiinflamator, antitusiv, antispastic, analgezic, antitumoral, antioxidant, antireumatic, antistres, antitrombotic, diuretic, detoxifiant, protector hepatic, expectorant, eupeptic, imunomodulator, imunostimulator, tonic cardiac, hepatotonic, hepatoprotector, reglează tensiunea arterială, circulaţia sanguină şi funcţia respiratorie, reglează tranzitul intestinal, funcţia pancreasului, creşte rezistenţa la frig, stimulent imunitar, vitalizant, măreşte longevitatea, conferă protecţie contra reacţiilor adverse din tratamentele cu citostatice şi de radioterapie.

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.