Creveţi gratinaţi
PrinteazaCreveţi gratinaţi
- 1 kg de creveţi, semifierţi
- zeamă de la o lămâie
- 4 roşii bine coapte
- 3 cepe verzi
- 3 căţei de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline
- 10 cl de vin alb sec
- 150 g de brânză feta
- 1 lingură de mărar, tocat fin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Decorticaţi creveţii, păstrând doar cozile. Clătiţi-i şi lăsaţi-i la scurs într-o strecurătoare. Potriviţi cu sare şi piper şi stropiţi cu zeamă de lămâie. Daţi deoparte.
Opăriţi roşiile timp de 40 de secunde. Treceţi-le prin apă rece, decojiţi-le şi scoateţi seminţele. Tăiaţi pulpa în bucăţele. Eliminaţi rădăcinile cepei şi capetele tulpinilor. Spălaţi-le şi tocaţi-le. Tăiaţi căţeii de usturoi în lamele subţiri.
Intr-o tigaie, încălziţi uleiul de măsline. Căliţi creveţii 1 -2 minute, amestecând bine pentru a se pătrunde omogen. Scoateţi-i din tigaie şi daţi deoparte.
In acelaşi ulei, căliţi ceapa şi usturoiul timp de 1-2 minute. Adăugaţi roşiile, apoi vinul alb. Lăsaţi sosul să fiarbă înăbuşit timp de 10-15 minute la foc mic, descoperit. Incălziţi, în prealabil, cuptorul la 220° (treapta 7/8).
Repartizaţi creveţii pe patru farfurii individuale (sau într-un singur vas mare), pe care le puneţi la cuptor. Acoperiţi cu sos de roşii, apoi fărâmiţaţi brânza feta deasupra. Puneţi la cuptor şi lăsaţi să se topească brânza timp de 10-12 minute. Presăraţi mărar înainte de servire.
Creveţi gratinaţi
Pofta buna!