Creveti tandoori

Printeaza

O reteta de creveti tandoori din: creveti, zeama de lamaie, sare de mare, ulei vegetal, unt, lamaie, iaurt, usturoi, ghimbir, boia de ardei iute, garam masala si seminte de chimion indian.

Un tandoor este un cupotr de lut folosit în India pentru a găti mâncarea la temperaturi foarte mari. Desigur că nu face parte din recuzita obişnuită de bucătărie, însă cred că un grătar încins merge perfect pentru aceste frigărui de creveţi marinaţi. Aceştia nu trebuie să stea mult timp pe grătar – doar cât să se rumenească uşor pe margine.

Ingrediente:Creveti tandoori

  • 16 creveţi mari, curăţaţi şi decorticaţi
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă de sare de mare
  • 2  linguri de ulei vegetal
  • 2 linguri de unt topit
  • 1 lămâie tăiată felii, pe lung, pentru servire

Marinată:

  • 200 g de iaurt natural
  • 2  căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi
  • 1 bucată de rădăcină de ghimbir de 2,5 cm, curăţată şi rasă
  • 1 1/2-2 linguri de boia de ardei iute
  • 1 linguriţă de boia de ardei
  • 1 linguriţă de garam masala
  • 1 linguriţă de seminţe de ajwain (chimion indian) prăjite
  • 1/2 de linguriţă de sare de mare

 

Mod de preparare:

Spălaţi creveţii şi uscaţi-i cu hârtie-prosop. Puneţi-i într-un bol cu zeama de lămâie şi cu sare şi amestecaţi-i bine. Lăsaţi-i 15-20 de minute să se marineze la frigider. Dacă utilizaţi frigărui de bambus, ţineţi patru frigărui în apă caldă (acest lucru le va împiedica să se ardă pe grătar).

Amestecaţi într-un bol toate ingredientele pentru marinată. Scurgeţi creveţii, apoi puneţi-i într-un bol curat şi turnaţi deasupra marinata. Amestecaţi-i bine, pentru a vă asigura că sunt îmbrăcaţi pe toată suprafaţa, apoi acoperiţi-i şi lăsaţi-i 1 1/2-2 ore la frigider să se marineze.

Preîncălziţi grătarul la foc iute. într-un bol, amestecaţi uleiul cu untul topit. Scoateţi creveţii din marinată şi puneţi-i în frigăruile de bambus sau de metal. Lăsaţi-i pe grătar 8-10 minute, întorcându-i şi ungându-i în acelaşi timp cu amestecul de unt şi ulei.

Serviţi frigăruile de creveţi fierbinţi cu feliile de lămâie alături şi cu o salată de roşii şi castraveţi.

Creveti tandoori

Creveti tandoori

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.