Crochete cu sunca si branza cheddar
PrinteazaCrochete cu sunca si branza cheddar din: unt, ceapa, faina, lapte, sunca, branza, mustar, smantana, oua, pesmet, ulei, rosii, ardei, usturoi, zahar, otet din vin.
- 25 g de unt
- 1/2 ceapă mică, tocată fin
- 50 g de făină
- 250 ml de lapte
- 140 g de şuncă afumată feliată, tăiată în cubuleţe
- 50 g de brânză Cheddar maturată, rasă grosier
- 1 linguriţă de muştar Dijon
- 2 linguri de smântână pentru gătit
Pentru crusta:
- 2 ouă mari
- 50 g de făină
- 140 g de pesmet
- ulei, pentru prăjit
Pentru gemul de rosii si ardei iute:
- 300 g de roşii bine coapte, tocate fin
- 1 ardei iute roşu mare, tocat fin
- 1 ceapă roşie mică, tocată fin
- 4 căţei mari de usturoi, zdrobiţi
- 100 g de zahăr
- 100 ml de oţet din vin roşu
Mod de preparare:
Pentru crochete, topeşte untul într-o cratiţă de mărime medie şi prăjeşte uşor ceapa timp de 3 minute sau până când prinde puţină culoare. Adaugă făina, amestecă şi găteşte-o 30 de secunde.
Adaugă laptele treptat, amestecând continuu, şi mai găteşte sosul la flacără mică încă 5 minute, până când este gros şi lucios. Adaugă şunca, brânza, muştarul şi smântână, apoi asezonează după gust.
Fierbe totul încă 1 minut, până când brânza se topeşte, amestecând continuu.
Toarnă compoziţia într-un bol şi acoperă suprafaţa cu folie alimentară pentru a preveni formarea unei pojghiţe. Las-o la răcit, apoi în frigider timp de 4 ore sau peste noapte.
Ia linguri cu vârf de compoziţie şi, cu mâinile ude, modelează 24 de crochete ovale, apoi aşază-le într-o tavă. Bate ouăle într-un bol nu foarte adânc, pune făina pe o farfurie şi jumătate din pesmet într-un bol.
Dă fiecare crochetă prin făină, apoi prin ou şi pesmet. Aşază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Completează bolul de pesmet cu pesmetul rămas la jumătatea procesului. Dă-le la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, pregăteşte gemul de roşii şi ardei iute. Pune toate ingredientele într-o cratiţă mare şi dă-le în clocot la foc mic.
Acoperă parţial şi fierbe gemul 50 de minute – 1 oră, amestecând ocazional, până când este gros şi lucios. Lasă-l la răcit înainte de a-l servi.
Umple o cratiţă până la 1/3 cu ulei de floarea-soarelui şi încinge-l (sau încinge-l într-o friteuză). Cu o paletă metalică, transferă cu grijă 6 crochete în ulei şi găteşte-le până când sunt aurii.
Transferă-le într-o tavă tapetată cu prosoape de bucătărie pentru a absorbi excesul de ulei, şi continuă cu restul. Serveşte-le cu gem de ardei iute.
Pofta buna!