Crochete de găină
PrinteazaCrochete de găină
Ingrediente:
- 200 g carne de pasăre fiartă
- 50 g unt
- 2 linguri făină
- 2 ceşti supă de pasăre
- 4 ouă
- pesmet
- piper
- nucşoară
- sare
Mod de preparare:
Crochete de găină: Tăiem carnea în cuburi mici. Pregătim apoi sosul. Topim untul într-o cratiţă, adăugăm făina şi amestecăm să nu se ardă rintaşul. Stingem cu supa de găină, strecurată, fierbinte, amestecînd compoziţia ca să nu rămînă cocoloaşe.
Facem astfel un sos alb, cu zeamă de găină în loc de lapte. Dacă sosul este prea gros, adăugăm zeamă de carne.
Cînd sosul este gata, presărări piper şi dacă este necesar sare ; apoi adăugăm două gălbenuşuri bine amestecate şi lăsăm compoziţia să mai dea cîteva clocote (5 minute).
Luăm cratiţa de la foc, punem bucăţelele de carne şi amestecăm cu o lingură de lemn. Radem puţină nucşoară pesle compoziţie.
Pe un fund sau pe o placă de marmură, presărată cu făină, scoatem din compoziţie porţii cit o nucă. Lăsăm să se răcească.
Pregătim două ouă bătute şi pesmet fin. Cu un cuţit taiem crochetele în ou, apoi le batem în pesmet, rostogolindu-le cu podul palmei pe fund, pînă capătă o formă lunguiaţă de sărmăluţe.
Aşezăm crochetele pe o scîndură uscată sau pe o farfurie întinsă, puţin depărtate una de alta.
Le prăjim cu cinci minute înainte de a le da la masă, în multă grăsime încinsă. Cînd capătă o culoare aurie, scoatem crochetele cu o lingură de sîrmă şi le aşezăm într-o tavă, acoperită cu o foaie de hîrtie albă, curată.
Servim crochetele imediat, pe un şervet întins pe o farfurie rotilndă, presărate cu pătrunjel prăjt in untură ; altfel se moaie.
Crochetele se pot servi şi ca fel de mîncare, cu garnitură de mazăre, pe o farfurie separală. De asemenea ca garnitură la un consoine de pasăre sau de vacă.
Dacă crochetele crapă în untură, înseamnă că untura nu este destul de fierbinte ; atunci trebuie să întărim focul.
Dacă însă crochetele se înnegresc prea repede, untura este prea încinsă şi trebuie să domolim focul.
Pofta buna!