Croque monsieur

Printeaza

Croque monsieur este un fel de mancare rafinat, servit fie in cafenelele frantuzesti, fie la mici tarabe cu gustari, foarte cautat in special de studentii mai saraci in pauzele dintre cursuri.

Denumirea s-ar traduce “mestecati, domnule” si intr-adevar acesta este eel mai bun indemn care vi se poate adresa atunci cand vi se serveste un croque monsieur.

Croque monsieur dateaza din prima decada a secolului XX si era un fel de sandvici prajit: cateva felii de branza Gruyere si cateva felii de sunca, puse intre doua felii de paine alba, care apoi se prajeau pe ambele parti.

In varianta economica se renunta cu totul la sunca sau aceasta este inlocuita cu carne de pui. Azi, insa, exista si variante mai elaborate, care se pot gasi la unele tarabe de pe strazile Parisului, sandviciul fiind dat prin ou batut si apoi prajit.

Desigur, aceasta nu este o modificare esentiala a retetei originale, cu exceptia faptului ca duce la cresterea colesterolului.

Croque madame, o inovatie culinara din anii 1950, se serveste cu un ou prajit deasupra, numele retetei derivand din asemanarea evidenta dintre forma oului prajit si sanul unei femei.

 

Croque monsieur

Croque monsieur

 

Iată cum se prepară un Croque Monsieur clasic:

Ingrediente:

  • 4 felii de pâine (de preferat pâine de casă sau o baghetă mai densă)
  • 4 felii de șuncă (de preferat șuncă de porc sau șuncă de pui)
  • 100-150 de grame de brânză Gruyère sau Emmental (sau o altă brânză cu topire bună)
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 1 1/2 cupe de lapte
  • Sare și piper, după gust
  • Un praf de nucșoară (opțional)
  • Un praf de piper cayenne (opțional)
  • Mustar (opțional)

 

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Începeți prin a pregăti sosul bechamel. Topiți 2 linguri de unt într-o cratiță la foc mediu. Adăugați 2 linguri de făină și amestecați continuu timp de 2-3 minute, până când obțineți o pastă galbenă.

Adăugați treptat laptele în cratiță, amestecând încontinuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuați să gătiți sosul până când acesta se îngroașă și devine neted.

Adăugați brânza Gruyère sau Emmental rasă în sosul bechamel și amestecați până când brânza se topește complet. Dacă doriți, puteți adăuga un praf de nucșoară sau piper cayenne pentru a da sosului un gust mai bogat sau un pic de muștar pentru un pic de aciditate.

Întindeți sosul bechamel pe jumătate dintre felii de pâine.

Așezați o felie de șuncă pe fiecare felie de pâine cu sos.

Acoperiți cu celelalte două felii de pâine pentru a forma un sandwich.

Topiți o lingură de unt într-o tigaie mare sau o tigaie grilă la foc mediu.

Prăjiți sandwich-urile în untul topit până când devin aurii și crocante pe ambele părți, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.

Transferați sandwich-urile în cuptorul preîncălzit și lăsați-le să se rumenească timp de aproximativ 5-10 minute sau până când brânza se topește și sandwich-urile sunt bine încălzite.

Serviți Croque Monsieur cald, de obicei cu o salată verde sau o garnitură de cartofi prăjiți.

Aceasta este rețeta clasică pentru Croque Monsieur. Cu toate acestea, există numeroase variante și adaptări ale acestei rețete, inclusiv variante vegetariene care folosesc legume în loc de șuncă sau diferite tipuri de brânză.

Puteți, de asemenea, să adăugați diferite arome, cum ar fi muștar sau ierburi proaspete, pentru a personaliza gustul sandwich-ului în funcție de preferințele dvs.

 

 

 

Savurati!

 

 

 

 

Incoming search terms:

  • croque monsieur reteta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.