Croquembouche
PrinteazaCroquembouche
Numele acestui desert de forma unui turn conic din gogoşele umplute cu cremă, servit la ocazii speciale, se traduce prin „crocant în gură’’. Aluatul de choux din care se prepară gogoşelele, constă din apă, lapte şi unt, lăsate să dea în clocot. Se adaugă făină, iar amestecul este bătut cu putere, până se desprinde de perefii cratiţei. Din aluat se formează gogoşelele numite şi profiteroluri, care se coc.
După ce au fost coapte, se umplu cu cremă de patiserie şi se înmoaie într-un sirop de zahăr, fiert la o temperatură cuprinsă între 150°C şi 155°C. Bilele de aluat se aranjează în jurul unei forme conice de 45 cm, de care se lipesc datorită siropului de zahăr. între choux se introduc deseori fructe confiate şi migdale glasate, iar turnul este acoperit în întregime cu fire de zahăr topit.
Desertul poate fi decorat şi cu ciocolată, flori şi panglici. Francezii servesc croquembouche cu ocazia unor sărbători de familie, precum botezurile, primele comuniuni şi în special nunţile, când fiecare oaspete primeşte una sau mai multe gogoşele umplute cu cremă.