Crostini
PrinteazaCrostini este termenul italian pentru crutoane si denumeste niste felii de paine prajita. pe care se pun diferite ingrediente. servesc ca antreuri sau ca gustari la petreceri.
Pentru a prepara crostini se poate folosi un numar infinit de combinafii de ingrediente, in functie de preferinte.
De regula, se ung cu diferite feluri de pate (spuma) in special cele facute din ficat de pasare bine asezonate cu salvie.
Alte ingrediente sunt: ciupercile taiate feliute si calite, pestele sarat, tonul proaspat, pasta de ansoa, sunca de Parma, salamul si rosiile taiate marunt.
Variante mai putin obisnuite sunt: carnea de porc afumata si sarata, cu usturoi (agliata); splina de vitel cu capere, coniac si unt; caperele tocate cu samburi de pin si stafide; varza kale (cavolo nero) inmuiata, cu usturoi. Posibilitatile sunt nelimitate.
Ca baza pentru crostini se poate folosi orice fel de paine, dar sunt preferate sortimentele traditionale toscane, precum pane casalingo, o paine fara sare. Uneori painea este coapta special in tavite cu modele, asa ca poate sa aiba orice forma.
Ingrediente pentru Crostini (pentru 4 porții):
- 1 baghetă (sau pâine de tipul preferat)
- 2-3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- Sare și piper (după gust)
toppinguri:
Brânză cu smântână și miere:
- Brânză de capră sau ricotta
- Miere pentru un contrast dulce
- Nuci prăjite pentru textură
- Cimbru sau rozmarin pentru un plus de aromă
Avocado și roșii:
- Avocado feliat
- Roșii cherry tăiate
- Busuioc proaspăt
- Ulei de măsline și balsamic pentru un dressing simplu
Brânză și prosciutto:
- Brânză mascarpone sau gorgonzola
- Prosciutto (șuncă italiană)
- Frunze de rucola pentru un contrast de gust
Ciuperci sotate cu usturoi:
- Ciuperci proaspete (șampinion sau portobello)
- Usturoi tocat mărunt
- Pătrunjel proaspăt tocat
- Ulei de măsline pentru sotare
Mod de preparare:
Pregătirea pâinii:
Preîncălzește cuptorul la 180°C (350°F).
Taie pâinea în felii subțiri, de aproximativ 1 cm grosime.
Așează feliile de pâine pe o tavă de copt.
Unge fiecare felie cu ulei de măsline și presară puțină sare și piper.
Coace feliile de pâine în cuptor pentru aproximativ 8-10 minute sau până când devin aurii și crocante.
Pregătirea toppingurilor:
Pentru brânză și miere, pune brânza de capră sau ricotta pe feliile de pâine prăjite și adaugă puțină miere. Completează cu nuci prăjite și frunze de cimbru.
Pentru avocado și roșii, așază feliile de avocado și roșiile cherry pe pâine, adaugă busuioc proaspăt și stropi cu ulei de măsline și oțet balsamic.
brânză și prosciutto, pune o lingură de brânză mascarpone pe pâine, adaugă prosciutto și câteva frunze de rucola proaspătă.
Pentru ciuperci și usturoi, călește ciupercile și usturoiul într-o tigaie cu puțin ulei de măsline. Așază-le pe feliile de pâine și presară pătrunjel proaspăt.
Servirea: Servește crostini imediat, preferabil calde, pentru a te bucura de textura crocantă a pâinii și de combinațiile de arome.
Variante de Crostini
Crostini sunt extrem de versatili, iar combinațiile de ingrediente sunt practic nelimitate. Poți crea variante care includ:
- Legume grătar (ardei, dovlecei, vinete)
- Brânzeturi variate (camembert, brie, cheddar)
- Fructe (peră, caise, smochine), combinate cu brânzeturi moi
- Sosuri (humus, tapenade, guacamole)
- Carne (somon afumat, carne de vită feliată, pui tăiat fin)
Ingrediente:
- ulei de masline extravirgin, cat este nevoie
- 1 franzela italieneasca sau o bagheta frantuzeasca, taiata in felii de 1 cm grosime
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 200°C. Ungeti cu o pensula feliile de paine cu ulei pe fiecare parte. Prajiti painea pe gratar sau in cuptor cam 10 minute, pana ce se rumeneste putin si devine usor crocanta. Nu este nevoie sa intoarceti feliile.
Crostini cu usturoi
Taiati un catel de usturoi si dupa ce ati prajit painea, frecati-o cu el. Sau zdrobiti cativa catei de usturoi si amestecati cu ulei de masline, apoi ungeti painea cu aceasta pasta.
Crostini
Pofta buna!
Incoming search terms:
- boat1di