Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete

Printeaza

Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii.

In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse naturale furnizeaza vitamine, minerale si fibre necesare sanatatii.

Fructele bogate in antocianina pot reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, au descoperit cercetatorii. Asociatia Cardiaca Americana recomanda ca un adult sa consume minimum 115 grame de fructe si legume zilnic, pentru a-si mentine greutatea si presiunea arteriala in parametri optimi.

Beneficiile fructelor si legumelor de sezon asupra sanatatii

Oamenii de stiinta au derulat numeroase cercetari prin care au reusit sa demonstreze ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete merge mana in mana cu sanatatea cardiaca. Adaugand mai multe astfel de produse in alimentatie la inceputul primaverii, va protejati suplimentar inima si va reduceti totodata riscul dezvoltarii altor boli cronice, precum depresia si cancerul.

Un studiu publicat in anul 2013, in revista Medicina Preventiva, a incercat sa evidentieze concret legatura dintre consumul sporit de fructe si legume proaspete si sanatatea mentala. Cercetatorii canadieni, care au evaluat starea sanatatii a peste 300.000 de persoane in decurs de 10 ani, au descoperit ca un aport crescut de fructe si legume se afla intr-o legatura directa cu riscul diminuat de depresie. La polul opus, o dieta saraca in aceste alimente a fost asociat cu sanse crescute de instalare a tulburarilor de dispozitie si anxietate.

Un alt studiu efectuat de Clinica Mayo si publicat in anul 2011 a descoperit o legatura intre declansarea cancerului pancreatic si o alimentatie saraca in fructe si legume, cereale integrale si fibre.

Un alt studiu efectuat de cercetatorii canadieni de la Universitatea McMaster in anul 2011 a descoperit ca persoanele care sunt predispuse din punct de vedere genetic la bolile de inima isi pot reduce riscul de imbolnavire consumand fructe si legume proaspete, in cate 5 portii pe zi. De vina pentru susceptibilitatea genetica la afectiunile cardiace ar fi gena care detine cromozomul 9, detinuta de o cincime din populatia europeana.

Prin urmare, este foarte important sa va adaptati dieta in jurul consumului bogat de fructe si legume de sezon, deoarece

– Au un continut redus de grasimi si calorii.
– Sunt surse importante de potasiu, fibre alimentare, acid folic, vitamina A si C.
– Alimentele bogate in potasiu ajuta la reglarea presiunii arteriale cartofii, fasolea alba, rosiile, telina, spanacul, lintea etc.
– Furnizeaza fibre alimentare care reduc nivelul de colesterol si, implici, riscul de afectiuni cardiace.
– Asigura aportul necesar de acid folic, care participa la formarea celulelor rosii in sange.
– Ofera cantitati importante de vitamina C, care pastreaza dantura si gingiile sanatoase, o conditie a mentinerii sanatatii sistemului cardiac.

Fructe si legume de sezon pentru sanatatea inimii

Profitati din plin de accesibilitatea fructelor si legumelor de sezon, atat pentru gustul lor excelent si pretul mai avantajos decat in restul anului, cat si pentru efectele lor pozitive asupra sanatatii inimii.

Capsunile sunt fructe de primavara pe care sa le consumati cat mai des in stare proaspata. Doar trei sau patru portii de capsuni pe saptamana ajuta la reducerea riscului de infarct cardiac cu pana la 32% in cazul femeilor, potrivit unui studiu derulat de Asociatia Cardiaca Americana.

Sparanghelul este o leguma de sezon cu proprietati nutritive superioare, furnizand complexul de vitamine B si acid folic, despre care expertii medicali spun ca ar juca un rol central pentru sanatatea inimii si pentru capacitatea organismului de regenerare celulara.

Mazarea proaspata incepe sa fie disponibila in cantitati mari din luna aprilie si pana in iulie, fiind o sursa excelenta de fibre. Consumul de mazare ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau, instalarea senzatiei de satietate si mentinerea greutatii corporale in limite normale, toate necesare unei sanatati cardiace depline.

Fasolea este si ea o sursa minunata de fibre, acid folic si magneziu, mineral important pentru reglarea presiunii arteriale.

Alte fructe si legume pe care sa le introduceti mai des in meniul zilnic in aceasta perioada sunt caisele, piersicile, ardeii grasi, ceapa, broccoli-ul, spanacul, toate legumele cu frunze verzi, vinetele si pastaile de fasole.

Studiile au demonstrat ca spanacul, bogat in nitrati, ajuta la reducerea presiunii arteriale si imbunatateste functia cardiaca in randul femeilor, prin cantitatea importanta de antioxidanti. De asemenea, consumul de minimum trei portii de fructe de padure pe saptamana ajuta la diminuarea riscului de producere a infarctului in randul persoanelor de peste 30 de ani.

Rosiile, in special cele gatite, sunt o sursa naturala de licopen, un antioxidant puternic care, odata ajuns in fluxul sanguin, scade riscul producerii unui infarct cu pana la 55%. Desi sunt apreciate pentru continutul lor in vitamina C, portocalele contin 3 grame de fibre pentru fiecare fruct, ceea ce inseamna ca reduc nivelul colesterolului in organism.

Ardeii grasi portocalii au un continut important de potasiu, mineralul care reduce in mod natural presiunea arteriala.

Forma de consum a fructelor si legumelor de sezon

Forma in care consumati fructele si legumele de sezon este si ea importanta pentru obtinerea de beneficii reale asupra sanatatii inimii. De pilda, daca sunt asezonate cu sosuri grase si dressinguri pline de zaharuri si grasimi saturate, acestea devin mai degraba periculoase pentru sanatate.

Majoritatea fructelor si a legumelor pot fi consumate proaspete, ca atare sau impreuna cu iaurt grecesc sau carne slaba. Cele pe care doriti sa le gatiti isi pastreaza proprietatile nutritive daca le preparati

– Pe gratar. Ciupercile, ceapa, ardeii grasi sau sparanghelul, asezonate cu ulei de masline, sare si piper, sunt adevarate delicatese.

– La aburi. Legumele isi pastreaza intacti nutrientii, devin mai fragede, dar nicidecum bogate in calorii.

– La cuptor. Legumele coapte sunt intotdeauna cele mai sanatoase garnituri pentru carne si alte preparate consistente.

 

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.