Cum ne ajută cireșele și căpșunile să fim mai sănătoși

Printeaza

Cum ne ajută cireșele și căpșunile să fim mai sănătoșiFructele din acest sezon sunt adevărate minuni ale naturii, iar în aceste zile tarabele pieţelor abundă de cireşe, căpşuni şi caise. Acestea au mari beneficii pentru sănătate şi conţin foarte puţine calorii, fiind aliate de nădejde în curele de slăbire. 100 de grame de cireşe conţin doar 38 de calorii, aceeaşi cantitate de căpşuni are 27 de calorii, iar de caise – 28.

Cireşele, considerate micile minuni ale lunilor mai-iunie, abundă în antioxidanţi. O ceşcuţă de cireşe de mai conţine 4.000 de antocianine, care protejează celulele de racţiunea radicalilor liberi – încetinind astfel procesul de îmbătrânire -, reduc riscul apariţiei bolilor de inimă şi al cancerului şi îmbunătăţesc memoria. Iar dacă tot nu te-ai convins că sunt minunate, în cireşe se găseşte o cantitate considerabilă de bioflavonoizi, care scad colesterolul şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină.  În plus, calciul, fosforul, magneziul, fierul, potasiul şi vitaminele A, B, C şi E întăresc sistemul imunitar.

Specialiştii spun că o cură de 500 g de cireşe pe zi face minuni. Iar celor care doresc să slăbească, mai ales că vara bate la uşă, trebuie să le spunem că aceste fructe au un puternic efect diuretic şi foarte puţine calorii. Cireşele sunt şi o adevărată sursă de fibre şi carbohidraţi buni, iar pentru că se digeră lent menţin nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

Căpşunile, care ne fac şi ele cu ochiul de pe tarabe, sunt o sursă importantă de calciu, magneziu, potasiu, fier şi acid folic. Şi ele conţin fibre, minerale şi vitamine B, C şi E. Între efectele benefice ale acestor fructe roşii asupra organismului, specialiştii enumeră scăderea nivelului de zahăr din sânge, întărirea imunităţii, tonifierea şi remineralizarea organismului, încetinirea procesului de îmbătrânire. Şi pentru că au un conţinut redus de zahăr, doar 5%, căpşunile pot fi consumate, moderat, şi de persoanele care suferă de diabet.

În plus, aceste delicioase fructe ajută foarte mult în regimurile de slăbire, pentru că accelerează tranzitul intestinal, asigură echilibrul mineral, alungă senzaţia de foame şi ajută la eliminarea toxinelor. Dacă vrei să dai jos repede 3-4 kg, fă o cură cu căpşuni o săptămână.

Caisele erau recomandate, în trecut, în medicina tradiţională chineză, în tratarea stărilor de oboseală şi a anemiei, iar astăzi se ştie şi de ce. Sunt o sursă preţioasă de vitamine, minerale şi substanţe nutritive, între care potasiu, fosforu, calciu, riboflavină, fieru, vitaminele A, B şi C, magneziu, zinc, betacaroten, seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, acid pantotenic şi colină. Betacarotenul scade nivelul colesterolului rău din sânge, protejând inima, iar specialiştii britanici susţin că poate preveni chiar cancerul de stomac şi plămâni.

Consumul frecvent de caise poate reduce riscul de dezvolta cataracta şi alte afecţiuni oculare degenerative, datorită carotenoidelor conţinute, care le şi dau de altfel culoarea. Fibrele din caise previn tulburările digestive şi apariţia ulcerului. Aceste delicioase fructe portocalii sunt şi ele un aliat în lupta cu kilogramele în plus. Pe lângă faptul că au puţine calorii, au un uşor efect laxativ şi conţin doar 7% zahăr.

Toate aceste fructe trebuie consumate destul de repede, neputând fi păstrate la frigider mai mult de trei zile. Fructele crude sunt mai puţin tolerate de persoanele care au colon iritabil sau colită de fermentaţie, care trebuie, deci, să le consume cu moderaţie.

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.