Cum se parleste si opareste porcul

Printeaza

După ce s-a scurs tot sângele, porcul trebuie opărit sau pârlit, în funcţie de dorinţă şi posibilităţi. Se pot efectua şi Cum se parleste si opareste porculambele operaţiuni, caz în care pielea va deveni mai fragedă şi cu un miros plăcut.

citeste si: Cum se afuma carnea de porc

Pentru pârlire, porcul se aşază pe un loc uscat, presărat cu paie, tot uscate, după care se acoperă tot corpul cu paie uscate. Focul se aprinde începând din direcţia din care bate vântul.

citeste si: Cum se prepara sunca prin sarare sau afumare

După ce a fost pârlit bine şi uniform pe toate părţile, se aruncă apă rece peste el şi se freacă, folosind o perie din paie. în timpul frecării se adaugă câte puţină apă călduţă, până când pielea (şoriciul) devine curată.

poate iti place si: Curatirea intestinelor de porc si topirea grasimii

Locurile unde pielea nu s-a curăţat bine şi au mai rămas fire de păr se rad cu lama unui cuţit.

citeste si: Cum se eviscereaza si transeaza porcul

Pentru opărire, porcul se pune pe o masă corespunzătoare lungimii sale sau pe scânduri. Se foloseşte apă clocotită, pe porţiuni, începând de la cap şi încheind cu coada.

citeste si: Taierea, parlirea si oparirea porcului

Dacă porcul este tânăr, apa poate fi combinată: un litru de apă rece la 10 litri de apă clocotită, întrucât acesta are pielea mai fragedă.

Se rade părul, contra sensului de creştere, cu dosul unui cuţit, după care se spală porcul la fel ca la pârlire.

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.