Cum se pregateste iepurele de casă

Printeaza

Cum se pregateste iepurele de casă – Se jupoaie de blană la fel ca şi cel sălbatic şi se prepară în acelaşi mod. Iepurele tânăr se prepară fie proaspăt, fie se ţine câteva ore în marinată preparată din: 200 ml oţet, 200 ml vin, 50 ml ulei, 1 căpăţână de usturoi pisat, 1-2 foi de dafin, cimbru, câteva felii de ceapă şi de ţelină, câteva boabe de piper şi de ienibahar.

In loc de marinare, carnea de iepure de casă poate fi opărită cu următoarea compoziţie: 1/4 l apă, 1/4 l oţet, 1 ceapă şi 1 ţelină tăiate felii subţiri, foi de dafin, boabe de piper, sare după gust.

Se pun la fiert într-un vas acoperit, se dau într-un singur clocot, se răstoarnă peste carnea aşezată într-un vas. După câteva ore, carnea se poate pregăti.

Marinarea înlătură mirosul specific cărnii de iepure şi condimentează gustul acesteia. In timpul fiertului, trebuie să se adauge zeama (strecurată) în care s-a marinat carnea iepurelui.

Cum se pregateste iepurele de casă – Iepure la Cuptor

Iepurele la cuptor este un fel de mâncare tradițional în multe culturi, apreciat pentru carnea sa fragedă și gustoasă.

 

Ingrediente:

  • 1 iepure întreg, curățat și pregătit pentru gătit (aproximativ 1.5-2 kg)
  • 200 ml vin alb sec
  • 4-5 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 cepe mari, tăiate julienne
  • 2 morcovi, tăiați rondele
  • 2 tulpini de țelină, tăiate bucăți
  • 200 g bacon sau cârnați afumați, tăiați bucăți
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper negru, după gust
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt
  • 1 foaie de dafin

Echipament necesar:

  • O tavă de copt mare
  • Folie de aluminiu
  • Cuțit
  • Tocător

 

Mod de Preparare:

Marinarea Iepurelui:

Într-un bol mare, combină vinul alb cu usturoiul zdrobit, cimbrul, rozmarinul, sarea și piperul.

Adaugă iepurele în marinadă, acoperă și lasă la frigider pentru cel puțin 4 ore, ideal peste noapte, întorcând carnea ocazional pentru a se marina uniform.

Pregătirea Legumelor și Baconului:

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Într-o tavă de copt, așează ceapa, morcovii, țelina și baconul sau cârnații. Stropește cu ulei de măsline și condimentează cu sare și piper.

Coacerea Iepurelui:

Scoate iepurele din marinadă (păstrează lichidul) și așează-l peste legume în tavă.

Toarnă marinada peste iepure.

Adaugă foaia de dafin în tavă.

Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă la cuptor pentru aproximativ 90 de minute.

Finalizarea Coacerii:

După 90 de minute, îndepărtează folia de aluminiu și lasă iepurele la cuptor pentru încă 30-40 de minute sau până când carnea devine aurie și fragedă.

Servirea:

Lasă iepurele să se odihnească timp de 10 minute înainte de tăiere.

Servește carnea tăiată felii, acompaniată de legumele din tavă și sosul format.

Sfaturi:

Pentru un gust și mai intens, poți adăuga câteva frunze de salvie sau oregano proaspăt în marinadă.

Acompaniază iepurele cu un garnitură de cartofi prăjiți sau piure de cartofi pentru o masă completă.

Valori Nutriționale (per porție):

  • Calorii: aproximativ 550 kcal
  • Proteine: 68 g
  • Carbohidrați: 15 g
  • Grăsimi: 22 g

Iepurele la cuptor este un preparat rafinat și sățios, oferind o experiență culinară deosebită. Perfect pentru ocazii speciale, acest fel de mâncare îmbină tradiția cu gustul autentic al ingredientelor naturale.

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.