Cum se prepara bors de casa

Printeaza

Cum se prepara bors de casa din: apa, tarate, malai, paine, leustean. Borșul este făcut din apă, tărâțe de grâu sau porumb și uneori mai este adăugat și sfeclă sau alte legume pentru a-i da o culoare și gust specific.

Fermentarea este procesul prin care borșul se transformă într-o băutură acră. Tărâțele sunt puse în apă și apoi lăsate să fermenteze timp de câteva zile sau săptămâni. Lactobacilii (bacteriile lactice) se dezvoltă în timpul acestui proces și transformă zaharurile în acid lactic, ceea ce conferă borșului gustul său caracteristic.

Există mai multe tipuri de borș, inclusiv borșul de porumb, borșul de grâu și borșul de sfeclă roșie. Fiecare dintre aceste variante poate avea gusturi și arome ușor diferite.

Borșul este folosit în bucătăria tradițională pentru a da un gust acru și bogat diverselor feluri de mâncare. Este un ingredient cheie în borsul de borș, ciorbe, supe, borscht (o variantă ucraineană sau rusă a ciorbei de sfeclă) și multe alte rețete tradiționale.

 

Ingrediente:

  • 5 litri de apă
  • 500 g tărâţe de grâu
  • 100 g pâine neagră fără aditivi alimentari
  • 3 linguri mălai
  • o legătură leuştean

 

Mod de preparare:

Se face o maia prin umezirea cu apă rece a amestecului format din 250 g tărâţe şi 100 g pâine neagră fărâmiţată.

Se lasă timp de 2 zile la dospit, acoperită cu un capac etanş.

După 2 zile, se adaugă restul de tărâţe, cele 3 linguri de mălai şi leuşteanul.

Peste acestea se toarnă apa uşor încălzită, cât să acopere două treimi din suprafaţa vasului, de preferat un borcan cu capac.

Vasul cu conţinutul obţinut se păstrează într-un loc călduţ. Se amestecă cu o lingură de lemn de 2-3 ori pe zi.

După limpezire, lichidul se toarnă în recipiente de sticlă şi se păstrează la frigider.

 

Cum se prepara bors de casa

Bors cu carne afumata de porc

Bors cu carne afumata de porc din: carne afumata de porc, ceapa, morcovi, telina, bulion, taitei de casa, ou, leustean, sare, bors. Ingrediente: 1/2 kg carne afumată de porc 1 ceapă 2 morcovi 1 ţelină 1 linguriţă de bulion de roşii 100 g tăiţei de casă 1 ou 2 linguri cu leuştean verde sau uscat […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.