Cum se prepara si care sunt secretele unei maioneze perfecte

Printeaza

Cum se prepara si care sunt secretele unei maioneze perfecte. Maioneza este un sos emulsionat clasic, apreciat pentru textura sa cremoasă și gustul delicat. Prepararea unei maioneze perfecte implică câteva secrete cheie care asigură reușita acesteia.

În primul rând, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, deoarece acest lucru ajută la formarea și menținerea emulsiei. Un alt secret important este adăugarea treptată a uleiului: începe cu câteva picături și mărește treptat cantitatea pe măsură ce maioneza începe să se lege.

De asemenea, folosirea unui mixer sau a unui blender poate facilita procesul, asigurând o emulsie stabilă și omogenă. Pentru a personaliza maioneza, poți experimenta cu diferite tipuri de uleiuri sau adăuga condimente și ierburi, cum ar fi usturoiul pentru aioli sau muștarul pentru un plus de savoare.

Cum se prepara si care sunt secretele unei maioneze perfecte

Ingrediente:

  • 2 ouă crude (gălbenuşurile)
  • circa 0,2 l ulei
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet
  • sare

 

Se prepara in felul urmator:

separă gălbenuşurile şi se pun într-un castron (sau bol). bat cu un mixer până ce îse amestecă bine.

pune apoi uleiul puţin câte puţin, bătând continuu amestecul cu mixerul.

Când amestecul începe să se îngroaşe, se pun sarea şi zeama de lămâie (saiu oţetul) tot puţin câte puţin.

 

Marile secrete ale maionezei

Marile secrete ale maionezei sunt două:

  1. La pregătire, toate ingredientele trebuie să fie la aceeaşi temperatură;
  2. Adăugarea uleiului se face puţin câte puţin (picături), cel puţin la început. Regula este valabilă şi pentru zeama de lămâie (oţet).

 

La preparare, specialiştii bucătari folosesc de multe ori şi alte variante, care în final pracctic nu schimbă nici aspectul, nici gustul maionezei:

în loc de mixer, maioneza se freacă manual, iar pentru frecat se foloseşte o lingură de lemn (sau uneori chiar o furculiţă de metal). Dezavantajul faţă de utilizarea mixerului constă în durata mare a pregătirii şi pericolul mai mare de „tăiere”; când se lucrează cu un mixer de mare viteză se pot folosi ouăle crude integral (cu albuşuri cu tot);

în locul a două gălbenuşuri crude se foloseşte un gălbenuş de ou fiert şi unul crud şi se începe frecatul cu gălbenuşul fiert;

la începutul frecatului se adaugă peste gălbenuş 1 linguriţă de muştar.

 

Când se „taie” maioneza (se separă uleiul, iar amestecul are un aspect brânzos), înfr-o fază iniţială se poate încerca „repararea” prin adăugarea a 1-2 linguriţe de apă minerală (sau sifon) rece şi se continuă frecarea amestecului.

Dacă metoda nu dă rezultate, se ia totul de la capăt:

Se reîncepe într-un alt bol cu un gălbenuş de ou crud care se bate foarte bine; se adaugă apoi pe rând câte o linguriţă din maioneza tăiată, tot timpul frecându-se amestecul cu mixerul.

Nu se mai adaugă ulei decât in final, dacă este cazul.

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.